Introductie Myanmar - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introductie Myanmar

Azie > Myanmar
Republiek Unie van Myanmar - Birma
Introductie

December 2017 hebben we een rondreis gemaakt naar het Zuidoostelijk gelegen Aziatisch land Myanmar. We vertrokken vanaf Amsterdam Schiphol met KLM waarbij we een overstap hadden in Bangkok Thailand. Totale reistijd was circa 16 uur waarbij we aankwamen op Yangon International Airport gelegen 15 km noordelijk van centraal Yangon – Rangoon.
Myanmar of Birma officieel Republiek Unie van Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh, in het noordoosten aan India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee wat delen van de Indische Oceaan zijn. In Myanmar hebben we het zuidelijk en centraal gedeelte bezocht met beginpunt Yangon.

We bezochten de volgende plaatsen en bezienswaardigheden:
 • Yangon – Rangoon. Hier een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden de 99 meter hoge met bladgoud beklede Schwedagon pagode. Deze ligt op een heuvel aan de rand van het centrum en daarom van ver te zien.
 • Pyay. Deze ligt aan de Ayeyarwady-rivier ligt. Hier staat de Shwesandaw Pagode die slechts een meter korter is dan de Shwedagon Pagode in Yangon.
 • Sri Ksetra. Dit Unesco werelderfgoed ligt niet ver van Pyay. Dit was tussen de 4e en 9e eeuw de grootste ommuurde stad van de Pyu bevolking. Hier diverse stoepa’s, stadmuren en monumenten uit deze tijd.
 • Mount Akauk met honderden staande, liggende, kleine en grote Boeddhabeelden die in de rotsen uitgehakt zijn. Deze liggt bij Htonbo village ongeveer 2 uur van Pyay aan de Ayeyarwady-rivier.
 • Mount Popa waarbij de nat tempel Popa Taung Kalat hoog op een rots ligt.
 • Salay of Sale wat zuidelijk van Bagan ligt met het houten gebouw Yoke Sone Kyaung gebouwd in 1882 en Boeddhistische tempels en kloosters die nog in gebruik zijn.
 • Bagan ons hoogtepunt van de reis. Hier in een gebied van 42 km2 vindt je de Bagan Archaeological Zone met duizenden boeddhistische tempels tempels, stoepa’s, pagodes en ruines. De belangrijkste vindt je rondom het ommuurde Old Bagan. Bagan is veel minder bekend als Angkor Wat in Cambodja maar zeker net zo indrukwekkend door de grote hoeveelheden religieuze gebouwen die je er vindt.

Nabij Monywa
 • Hpo Win Daung grottempels ca.25km van Monywa. In de bergen heeft men grotten uitgehouwen waarin eeuwenoude Boeddha’s staan en waar men ook diverse mooie fresco’s ziet die het verhaal van het Boeddhisme vertellen.
 • De kleurrijke Thanboddhaya Pagode is de enige pagode in Myanmar met een vierkante tempelbasis met eromheen trapsgewijs teruglopende terrassen met 864 kleine goudkleurige stoepa’s rondom de centrale chedi. De tempel is bekend om zijn vele Boeddha afbeeldingen die in verschillende ruimtes in rijen en nissen opgesteld staan tegen de muren met een totaal van ca.582.257 stuks. Een indrukwekkend geheel.
 • Bodhi Tataung een 100m hoge staand Boeddhabeeld op een heuvel 8 km van de Thanboddhaya Pagode. Aan de voet ervan de op een na grootste liggende Hlaungdawmu Buddha van het land.
Mandalay en omgeving
 • Sagaing. In het heuvelachtig landschap aan de oevers van de Irrawaddy-rivier vindt je een van de oude hoofdsteden van Myanmar en een belangrijk religieus en monastisch centrum. Hier vele boeddhistische pagodes en kloosters. Hier bezochten we 3 Pagodes n.l. de Soon U Ponya Shin Paya pagode, U Min Thonze Pagode en Sutaungpyei pagode op de top van Mandalay Hill.
 • Mingun aan de Ayeyarwaddy-rivier met de indrukwekkende basis waar ’s werelds grootste tempel Mingun Paya had moeten staan. Ook in Mingun de grootste koperen bel ter wereld en de witte Hsinbyume-pagode die de zeven bergen symboliseert.
 • Mahagandayon monastery – Amarapura met een school voor monniken en de U Bein Bridge een oude 1,2 km lange teakhouten brug.
 • Mandalay met bezoek aan het koninklijk paleis van Mandalay, de teakhouten  Shwenandaw Monastry en de Mahamuni Pagoda een van Myanamars heilgste plekken. Hier een 4 meter hoog boeddhabeeld dat is versierd met een dikke laag puur goud en juwelen.

Tijdens onze reis door Myanar hebben we veel gezien en geproefd van de cultuur en gebruiken. Het was een prachtige reis. Voor verdere details kijk op de desbetreffende pagina’s van de plaatsen.
 

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud