Introduktie rondreis Noord - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introduktie rondreis Noord

Afrika > Tanzania Noord Zuid
Tanzania Noord
Safari Migratiereis Serengeti
Ngorongoro - Lake Manyara

Tanzania het safariland bij uitstek was voor de derde maal onze reisbestemming. We waren er in 2000 in het noorden en 2011 in het zuiden van Tanzania. De reis die we in okt 2013 hebben gemaakt ging vooral naar het Noordelijke gelegen Serengeti National Park een van de grotere natuurparken van Afrika ( 14.763 km2 ) waar we de migratie van vooral zebra’s en gnoes ( wildebeesten ) gingen bekijken samen met de roofdieren die er in de buurt waren. Deze reis hebben we geboekt bij Matoke Tours gespecialiseerd in Oeganda en Tanzania. Deze reis was de 4 de reis die we met hun maakten. We gingen al met Matoke Tours  naar Uganda waar we een algemene rondreis maakten langs vele natuurparken. De 2 de reis Oeganda en Rwanda was gericht op het bezoeken van natuurgebieden waar we verschillende apen zouden zien. We hebben hierbij 2 gorillatracks en een Chimpansee Habituation day gedaan waar we deze de gehele dag volgden. De 3 de reis was naar Zuid Tanzania waar we het Zuidelijk Safari Circuit hebben gedaan. Allemaal prachtige reizen.

We vertrokken vanaf Amsterdam Schiphol waar we met KLM in een rechtstreekse dagvlucht naar Tanzania – luchthaven Kilimanjaro Airport vlogen. Wij stapten uit en de vlucht ging verder naar Dar es Salaam Julius Nyerere International Airport  en daarna terug naar Nederland. Vluchtduur was ca 8.30uur met een Airbus A330-300. Na de landing moesten we en korte afstand lopen naar de aankomsthal. Aangezien je een visum nodig hebt voor Tanzania moesten we deze halen bij een loket voor visa aanvraag wat duidelijk aangegeven stond ( Raadpleeg van te voren het Tanzaniaanse Consulaat voor eventuele veranderingen )   Na betaling van 50USD kregen we een stempel in ons paspoort waarna we door konden naar de douane. Hier moest je een immigratieformulier afgeven, paspoort en vingerafdrukken werden gescand en mochten we door. Het was in Tanzania 1 uur later als in Nederland dus even horloge verzetten. Daarna bagage opgehaald waarna we werden opgewacht door onze chauffeur van Easy Travel van het agentschap van Matoke Tours in Tanzania.

Vanaf het vliegveld was het ongeveer 1 uur rijden naar Arusha waar we ons overnachtingshotel Iboru Safari Lodge. We kwamen daar laat aan rond 22uur. De lodge bestond uit ronde huisjes met elk twee slaapkamers gelegen in een grote tuin met zwembad bij het restaurantgedeelte. Na een goede nachtrust zijn we de volgende dag om 8 uur begonnen aan onze safari reis in Noord Tanzania. Hierbij waren we 4 hele dagen in het Serengeti  National Park, een UNESCO World Heritage Site, een middag in de Ngorongoro-krater  - Ngorongoro  Conservation Area  en we deden er een gamedrive van 5 uur in Lake Manyara  National Park.

Noord Tanzania - Serengeti National Park
Serengeti National Park - Flamingo's

We reden vanaf Arusha richting Lake Manyara waar we langsreden en waar we bij een uitzichtpunt stopten. Vanaf hier mooi zicht op het meer, oevers en bebost landschap rondom. Verder reden we door de Ngorongoro  Conservation Area  langs de krater naar het centrale gedeelte van Serengeti  National Park. Even na het uitzichtpunt van Ngorongoro gingen we lunchen. We hadden vrijwel elke dag een lunch box mee zodat we een hele dag gamedrives konden maken en niet terug naar de lodge hoefden. Bij de lunch bij Ngorongoro moesten we onder een boom gaan zitten ter bescherming van roofvogels (wouwen) Deze probeerden eten te stelen. We zagen dat ze vanuit het niets vanuit de lucht een aanval deden naar twee mannen die in de open vlakte aan het eten waren. Met grote snelheid viel de wouw uit de lucht op het eten af. De mannen verschoten en lieten alles vallen en de vogel vloog weg.

Tijdens deze rit zagen we al vele dieren en vogels zelfs al buiten de parken. Afstanden: Arusha naar Ngorongoro Gate +/- 4 uur – Ngorongoro Gate naar Serengeti Gate +/- 1 ½ uur – Serengeti Gate – Overnachting Centrum Serengeti +/- 1 ½ uur – Centrum Serengeti – Noord Serengeti  +/- 2 uur  Noord Serengeti  - Serengeti Gate richting Ngorongoro +/- 2 uur.

Deze reis hebben we gemaakt om de migratie van zebra en gnoe te zien vanuit Maasai Mara  National Reserve in Kenia naar Serengeti en omgekeerd en daarbij soms ontelbare grote hoeveelheden dieren te zien. Kan wel zeggen dat dit zeker gelukt is. En tevens hebben we heel bijzondere dingen gezien die we tot nu toe niet gezien hebben zoals een kill van een cheetah, jacht van leeuwin op zebra en een leeuw en leeuwin die aan het paren waren. Maar zagen ook vele >100 olifanten, >50 leeuwen, >20 hyena´s, +/- 8 Luipaarden, grote hoeveelheden impala’s, 2 gazellesoorten n.l. Grant Gazelle, Thomson Gazelle, nijlpaarden en natuurlijk verschillende vogels zoals diverse soorten gieren, Secretarisvogel, Kori Bustard ( zwaarste vogel die kan vliegen ) struisvogels, reigers, flamingo’s.

Lake Manyara National Park - Tanzania
Serengeti National Park - Afrikaanse olifanten

Het landschap was afwisselend erg droog en daardoor was alles erg dor en de grassen geel. Maar er waren ook groenere stukken waar de laatste weken wat water gevallen was. Dit waren de stukken waar we de meeste zebra en gnoe zagen. Naast uitgestrekte grasvlaktes waren er ook stukken met kopjes – rotsformaties of rotsblokken verspreid in het landschap. Maar ook een groot meer met vele watervogels en in het noordelijk gedeelte rondom Lobo een heuvelachtig landschap met meer begroeiing van struiken en bomen.

De periode waar wij hier in Noord Tanzania waren was in oktober en het was toen niet al te druk. Men kan wel heel het jaar naar Tanzania maar vooral rond de grote regentijd maart tot juni kan het zijn dat wegen slechter begaanbaar zijn. De beste tijd om te reizen is na de grote regentijd, n.l. de relatief koelere (vooral avond/nacht) en droge periode van juni t/m september of na de korte regentijd december t/m februari. Dit zijn vaak de vakantieperiodes van scholen en bedrijven en dus kan het er erg druk zijn vooral in het centrale gedeelte. Daar kan het wel eens gebeuren dat er bij bijzondere gebeurtenissen wel meer dan 30-40 voertuigen rondom staan. Wij hebben dit meegemaakt bij de jacht van een leeuw op een zebra en een leeuwengroep in de buurt. Daar was het superdruk. De chauffeurs verwittigen elkaar doormiddel van radiocontact. Maar er zijn ook stukken waar het rustiger is. Tijdens ons verblijf en gamedrive in het noordelijk gedeelte rondom Lobo en richting Kenia van ruim 9uur zijn we uren lang geen jeeps tegengekomen of slechts enkele. De meeste hotels/lodges/tentenkampen liggen in het centrale gedeelte en daar in de buurt worden de meestal kortere 3-4 uur durende ochtend of middag gamedrives gereden. Als je besluit om hele dagen safari’s te maken wat wij op een dag elke keer gedaan hebben kom je verder en je ziet vaak meer en kunt naar rustiger gedeeltes gaan.


Na ons verblijf in Serengeti zijn we in ongeveer 3 ½ uur naar de Ngorongoro-krater  gereden. Onderweg ook nog steeds vele dieren die we tijdens de autorit konden bekijken. De Ngorongoro  Conservation Area  ligt aan de Serengeti en strekt zich uit over 8200 km2. De krater is 12x18km en heeft vanaf de rand gemeten een oppervlakte van 380km2. Langs de rand van de Caldera krater en in het noordoostelijke gedeelte waar de Olmoti rivier langs de rand stroomt heb je stukken met vele struiken en bomen. In de krater zelf hebben we de Lerai Forest een bos van Koortsbomen. Dit is niet al te groot en dicht begroeid bos. Het grootste gedeelte van de krater bestaat uit open vlakte met veelal kort gras. Je hebt er verder een alkalisch meer en meer aan de andere zijde van de krater waar een lunchplek is een ander meer waar ook nijlpaarden en watervogels te zien zijn. Toen wij er waren in oktober was het er extreem droog. Vanaf eind mei tot oktober is het veel droger en stijgt de temperatuur. Kleine regentijd is november/december en grote regen tijd van eind maart tot begin mei. Daarom waren de meren niet erg groot en het aantal dieren was niet zo groot. We waren in 2000 hier ook en toen was het groener en waren er heel erg veel dieren. We hadden nu wel geluk om 2 zwarte neushoorns te zien. Helaas wel wat verder weg maar 1 was goed te herkennen met onze verrekijker.

Na Ngorongoro waar men tegenwoordig maximaal 5 uur voor 200USD (kijk voor meer info bij site Ngorongoro) mag verblijven gingen we richting Lake Manyara. Hier hadden we een tenten lodge hooggelegen in de nabijheid van het meer met mooi uitzicht op het hele gebied. Bij Lake Manyara National park hadden we de laatste 5 uur durende ochtend gamedrive van deze vakantie. We hadden er op gerekend dat we niet veel beesten zouden zien. Dit was n.l. in 2000 het geval geweest. Maar dat pakte gelukkig anders uit. Tijdens ons bezoek aan het Nationaal Park dat bestaat uit bosgebied met vele beekjes, boomsavanne, grasland (vooral rond meer) en moeras zagen we vele dieren waaronder vele en enkele grote groepen olifanten, giraffe, verschillende apensoorten waaronder de Olive Baboon - Groene Baviaan, Vervet Monkey - groene meerkat of blauwaap en de Blue Monkey – blauwe meerkat en diverse vogelsoorten zoals ijsvogels, neushoornvogels en honderden flamingo’s. Lake Manyara was zeker een bezoek waard.

Deze speciale vakantie naar de migratie van zebra en wildebeesten in de Serengeti en enkele parken in de omgeving is zeker goed bevallen. Zagen zoals je hebt kunnen lezen grote hoeveelheden dieren en vogels. Hadden een goede chauffeur-gids die de weg goed kende en ook van de normale routes afging. Hij zag veel en wist ook hoe dieren zich gedragen. Dit heeft bijgedragen aan een prachtige vakantie waarbij we vooral de apartere dingen niet snel zullen vergeten. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we Tanzania zullen bezoeken.

Het is niet zonder reden dat Tanzania het safariland bij uitstek is volgens een onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse reisorganisatie SafariBookings. Het werd gedaan onder 756 reisexperts van onder andere Lonely Planet, Rough Guides en Frommer's en 1000 toeristen en men vindt Tanzania met stip het mooiste Afrikaanse land om een safari te maken. Het land met parken als de Seregenti en de Ngorongorokrater kreeg een beoordeling van 4,8 op 5 punten.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud