Kirindy Reserve - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Kirindy Reserve

Afrika > Madagascar
Kirindy Reserve - Madagascar

Na Andasibe gingen we naar Kirindy Forest Reserve. Hiervoor zijn we in ca.3 uur dezelfde weg National Route 2 teruggereden naar Antananarivo waarna we over de National Route 7 verder reden naar onze tussenstop Antsirabe. Het landschap veranderde in vooral akker-rijstvelden. In Antsirabe sliepen we bij Residence Madalief een hotel opgezet om een project voor hulp aan weeskinderen en probleem moeders / gezinnen te ondersteunen. Deze is opgezet door een Nederlandse stichting.
Na onze overnachting een kort bezoek aan centrum Antsirabe waarna zijn we in ca.1uur naar het vulkanisch meer Tritriva gereden over een drukke slechte, stoffige grind/zandweg met veel lopende mensen en wagens. Het was Pinksteren en heel veel mensen hadden vrij en wilde de tijd buiten de stad doorbrengen. Het Titriva meer heeft een maximale diepte van 160 meter met blijkbaar veel fosfor, waardoor het regelmatig van kleur kan veranderen van ondoorzichtig groen naar rood. De vorm lijkt op Afrika op een kaart. We zijn langs het meer rondgelopen over een soms hellend zandpad met uitzicht aan meerdere kanten hoge rotsen. Er liepen wel veel kinderen rond die gepolijste stenen en andere spullen wilden verkopen. Soms erg opdringerig. Entree voor het meer is 5000AR.

Daarna terug naar de hoofdweg en via de N34 verder gereden. Het landschap veranderde langzamerhand van landbouw naar vrijwel boomloos droger glooiend groengeel landschap. De dorpjes en huisjes werden ook minder. De wegen werden steeds slechter. Overnachting in hotel Arc en Ciel in Mandrivazo. Daarna via de N35 weer naar iets groener landschap waar we in Morendava overstapten in een kleinere 4WD voor 4 personen. Over een avontuurlijk zandweg reden we via de bekende Baobab laan. Prachtige oude Baobab bomen die mooi in een rij staan. In deze omgeving zagen we vele van de 7 soorten tijdens de rit aan ons voorbij komen.

Al hobbelend en slingerend over de slechte wegen naar Kirindy Forest Reserve. We kwamen laat in de middag in Kirindy Eco lodge, huisjes met eenvoudige inrichting, beperkt licht en water. We waren er net en we zagen al een groepje van ca.5 lemuren - Red fronted brown lemur. Deze kwamen wat drinken in een bakje water wat er stond. Terwijl we aan het kijken waren maakte ze alarmerende geluiden en sprongen in de boom. Bleek er een Fretkat - Fossa rond te lopen rond de lodge. Op een gegeven moment zagen we 3 van deze kleine roofdieren. Ze waren erg brutaal en soms wat agressief 1 liep zelfs door het restaurant vlak langs ons. Was oppassen.

De fretkat of fossa (Cryptoprocta ferox) is het grootste inheemse roofdier wat leeft in de bossen van Madagaskar wat behoort tot de familie Madagaskar civetkatten (Eupleridae) Het lijkt enigszins op een katachtige met een lang slank lichaam, ronde oren en grote, naar voren gerichte ogen. Lengte is 60 tot 90 centimeter, gewicht 7 tot 14 kg. De staartlengte is bijna net zo lang is als de rest van het lichaam n.l. 55 tot 90 centimeter. Daarbij heeft het een dichte, korte vacht, die roodbruin tot donkerbruin van kleur is.

De fossa is een solitair roofdier aan de top van de voedselketen dat in de bomen op lemuren en vogels jaagt. Ook eet hij vogeleieren. Ook op de grond is hij een goede jager. Hier jaagt hij onder andere op parelhoenders, tenreks en slangen. In de bomen beweegt hij zich behendig voort; hij is een goede klimmer en springt makkelijk van tak naar tak. De fossa jaagt voornamelijk 's nachts, maar ook overdag. Rusten doet hij in een holle boom of een hol in de grond. Hier eet hij ook zijn prooidieren op.

In Kirindy hebben we een avond en ochtendwandeling ( 7 uur ) van ca. 1,5uur gemaakt door dichtbegroeid bos met veel onderbegroeiing. Aangezien het droge tijd was hadden al vele bomen hun blad laten vallen, zodat we iets zicht hadden. We hebben de volgende lemuren gezien tijdens de wandelingen:
  • Red fronted brown lemur of southern red fronted brown lemur (Eulemur rufifrons)
  • Vorkstreepmaki's – Fork mark lemur
  • Verreaux sifaka - white sifaka (Propithecus verreauxi)
  • Roodstaartwezelmaki - Red tale sportive lemur (Lepilemur ruficaudatus)
Verder een kameleon, papagaaien en diverse vogels.

Na de ochtendwandeling gingen we verder met een avontuurlijke reis naar Tsingy de Bemaraha Nationaal Park
 

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud