Himbastam Namibië - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Himbastam Namibië

Afrika > Namibië

Dit artikel staat op Columbusmagazine.nl en Reiskrantreporter.nl

In Namibië kwamen we in het Noordwesten van Namibië bij een nederzetting van de inheemse bevolkingsgroep Himba. Deze leven in de regio Kunene in het gedeelte Kaokoveld. Het is een droog gebied waar deze van oorsprong als nomaden levend volk wonen. Iets van de nederzetting af hebben we een 'bushcamp' onze tent neergezet. Dat wil zeggen een kampeerplek gewoon langs het dorp op het veld zonder sanitair, licht en water. Een hele ervaring.

Het was vooral in de avond/nacht erg koud, Het was winter, wij waren er in juli. De jaargetijden zijn hier omgedraaid met die bij ons. Overdag was het aangenaam ruim 20
°C maar in de nacht koelde het af tot ca.6°C. Hierdoor waren verscheidene Himbavrouwen verkouden en probeerde ze zich te warmen met dekens.

We zijn naar de stam gegaan en daar werden we begroet door de stamoudste/hoofd. Wij hadden cadeaus meegenomen in de vorm van eten, medicamenten e.d. Er werden vragen gesteld over ons. En wij kregen uitleg over hun levenswijze. De vrouwen van de Himba's hebben een roodbruine huidskleur. Deze kleur komt van gemalen okra (rode steen) vermengd met van oorsprong een mengsel van geitenvet en kruiden. Deze wordt op de huid gesmeerd en beschermd o.a. tegen zonnebrand. . Deo gebruikt men niet daar had men rook met geurstoffen uit planten voor. Dit werd voor gedaan door een van de vrouwen. Alle delen waar men vaak zweette en rook werd met de rook behandeld. Ook de edele delen van de vrouw. Men had helemaal geen schaamte hiervoor.
We mochten door het dorp lopen met enkele hutten met houten stammen, leem en rieten dak. Ook liepen er geiten op een afgebakend terrein. Vee is de rijkdom van de stam. In dit dorp had men tientallen geiten.
Sieraden zijn belangrijk voor de Himba’s. Iedereen droeg een ketting om hun nek. Op het einde van het bezoek gingen de vrouwen in een kring zitten en probeerde sieraden te verkopen.

Tijdens ons bezoek waren er vooral vrouwen. De meeste mannen waren aan het werk in de omgeving en verbleven bij hun werkgever. De himba vrouwen liepen topless rond als de temperatuur het toestond. Voordat we in de nederzetting aankwamen hadden we al een aantal dames gezien in de supermarkt. Hun bovenlichaam was bloot. Even een confrontatie met een andere cultuur.

Een bijzondere stam die nog een grotendeels oude leefwijze leeft. Alleen voor hoelang nog?

_______________________________________ ______________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail

Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman

Informatie op de pagina's zijn verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's.

Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Mijn recentste stock photography op Dreamstime

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud