Yangon - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Yangon

Azie > Myanmar
Yangon – Rangoon
Republiek Unie van Myanmar - Birma
Onze rondreis door het Aziatisch land Myanmar of Birma begon in Yangon waar we aankwamen op Yangon International Airport gelegen 15 km noordelijk van centraal Yangon – Rangoon.

Vanaf de luchthaven gingen we naar ons hotel Chatrium Hotel Royal Lake Yangon gelegen bij het Kandawgyi Lake waar we 2 nachten verbleven (12-13 dec 2017) Een goed 5* hotel met uitzicht op meer en uitgebreid ontbijt. Er zijn 3 restaurants, Chinees, Japans en algemeen westers en Thaise keuken. Het eten wordt over het algemeen niet aangepast aan westerse toerist.
Tijdens de reis waren we met zijn tweeën, privéreis langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar. We begonnen met stadstour door Yangon waar we een korte rit maakte door het oudere koloniale deel van de stad. Sommige gebouwen waren wel wat vervallen, maar merendeel viel wel mee. Gingen ook naar een markthal – Scot Market - grotendeels met sieraden, beelden en enkele met schilderijen. Zagen onderweg ook Christelijke kerk en moskee. Dus toch nog wel tolerant ondanks de problemen met Rohingya een islamitische etnische minderheid aan de grens met Bangladesh.

We bezochten een aantal bezienswaardigheden.
De Shwedagon Pagode. Dit is de grootste tempel van Myanmar die in een buitenwijk op de heuvel Singuttara ligt. Door zijn 99 meter hoogte is deze van veel plekken in de stad te zien. Je hebt aan alle 4 zijden een toegangspoort waar je met trappen of lift naar het hooggelegen platform kan gaan. Wij gingen aan de westkant binnen. Entree voor toeristen is 10000 kyats. Net als in elke boeddhistische tempel moet je je schoenen en sokken uitdoen. Dus op blote voeten door het grote complex lopen. We gingen met de lift naar boven. In het midden de grote kegelvormige met 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen bedekte pagode dat een van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld is. Volgens de overlevering worden in de pagode acht haren bewaard van de laatste Boeddha, tezamen met relikwieën van drie voorgaande Boeddha's.
Rond de gouden koepel staan verschillende paviljoens met tientallen kleinere pagodes, tempels en vele verschillende mythologische figuren en boeddhabeelden in verschillende houdingen. Ook zie je 12 planetaire posten die onder andere de dagen van de week vertegenwoordigen. Lokale mensen en monniken gieten water over het Boeddhabeeld bij de dag van de week waarop ze geboren zijn en bidden er. Als je deze en andere verschillende vormen van verering bekijkt dringt het goed tot je door hoe heilig deze plek is voor de Boeddhistische bevolking van Myanmar.

Verder 2 gebouwen met footprint en een kopie van de tand van Boeddha uit de tempel van de tand in Andy Sri Lanka. Er waren 2 grote klokken n.l. de Maha Tissada Bell en de Maha Gandha Bell aan de noordzijde. Een was in de vorm van een paraplu waar ter bescherming een gebouwtje is gebouwd. Ook aan de noordzijde de Naungdawgyi pagode een kleinere vorm van de grote stoepa. Uitgezonderd de ingang aan de westkant die in het verlengde ligt van een winkelstraat liggen de andere in een tuin waar men wat doorheen kan lopen.
 
De Maha Wizaya-pagode ligt tegenover de Shwedagon Pagode is een moderne wat aparte tempel gebouwd in 1980 met een mix van traditionele en moderne stijlelementen. Uniek is dat in tegenstelling tot de stupa van de meeste Birmese tempels de centrale stupa hol en open is voor bezoekers. In de hoofdstoepa vindt je een schrijn voor boeddhistische relikwieën met er boven een centrale koepel met gewelfd plafond. Deze is geschilderd in een lichtblauwe kleur en bevat voornamelijk afbeeldingen van verschillende dieren. Onder de zeer kleurrijke muurschilderingen in de centrale koepel en rondom de reliekkamer bevinden zich afbeeldingen van de Boeddha en van landschappen met stoepa's en tempels.

De Chauk Htat Gyi pagode bezochten we met een 65 meter lange liggende en 16 meter hoog Boeddhabeeld waarbij de rechterarm van Boeddha de achterkant van het hoofd ondersteunt. Het Boeddhabeeld draagt een gouden gewaad en is versierd met expressieve kleuren, wit gezicht, rode lippen, blauwe oogschaduw, en rode nagels. De voetzolen bevatten 108 segmenten in rode en gouden kleuren die afbeeldingen weergeven die de 108 lakshana’s of gunstige eigenschappen van Boeddha vertegenwoordigen.

Na een eerste indrukwekkende dag zijn we naar Pyay gereden.
 

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud