Cuenca - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Cuenca

Amerika > Ecuador
Cuenca
Nadat we het belangrijke archeologisch complex Ingapirca dat de Cañari  en Inca’s hebben achtergelaten hadden bezocht zijn we in 2 ½ uur naar Cuenca gereden. Eerst over een slingerende grindweg met regelmatig kuilen. Onderweg vele grote huizen meer villa’s van Ecuadorianen die in Amerika hebben gewoond en teruggekomen zijn of dit als tweede huis hebben.

Cuenca is de derde stad van Ecuador en heeft 329.928 (2010 - Verenigde Naties) inwoners en is de hoofdstad van de provincie  Azuay. Het ligt op een hoogte van 2500 meter en de rivier de Tomebamba stroomt door de stad.

Op  12 april  1557 werd Cuenca onder de naam Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca gesticht door de toenmalige gouverneur van Quito: Gil Ramírez Dávalos. De opdracht daartoe was gegeven door Andrés Hurtado de Mendoza , die tot 1555 gouverneur van het Spaanse Cuenca was.
Op  3 november  1820 verklaarde  Simón Bolívar de stad Cuenca onafhankelijk van Spanje. Omstreeks 1860 kwamen rond 2000 Franse Jezuïeten naar Cuenca. Deze kloosterorde is tot op heden in de stad aanwezig. Tegenwoordig staat Cuenca bekend vanwege de fabricage van panamahoeden, en vanwege een omvangrijke  keramiekindustrie. Veel inwoners van Cuenca beproeven hun geluk echter buiten Ecuador: veel Ecuadoraanse arbeidsmigranten in de  Verenigde Staten en in Europa zijn uit Cuenca afkomstig.
Cathedral of the Immaculate Conception- Cuenca
Cathedral of the Immaculate Conception- Cuenca

Tijdens ons bezoek aan Cuenca hebben we de ochtend een bezoek gebracht aan Parque Nacional Cajas – Nationaal Park Cajas. Een ongewoon landschap wat heuvel bergachtig is met overal vele meren en plassen. Je ziet er  verschillende soorten grassen, vele soorten vochtminnende en vasthoudende planten en mossen. Hierdoor liepen we tijdens de wandeling vaak over verende ondergrond. Onderweg ook vele bloeiende planten en kleine struikjes. Voor meer informatie kijk op mijn pagina van Parque Nacional Cajas.

Toen wij in Cuenca waren was er een muziekfestival. In de avond werden er in verschillende zaken en pleinen muziek gespeeld. Dit gaf een extra sfeer aan het oude historische centrum Santa Ana de los Ríos de Cuenca die ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco Ref:863) staat. We hadden ons hotel niet ver van de bezienswaardigheden. Rondom vele winkels van verschillende prijsklasse, o.a. kleding-schoenen-elektronica-parfumerie en verder wat je in een winkelcentra tegen kan komen. We liepen naar het plein Parque Abdón Calderón. Aan dit plein in het midden een parkje met een standbeeld van Abdon Calderon. Vanaf het park kan men mooi rustig genieten van het plein met zijn twee kerken die door de katholieke Spanjaarden zijn gebouwd. Aan een zijde heb je de Iglesia del Sagrario tegenwoordig vaak Catedral Vieja de Cuenca of oude Kathedraal van Cuenca genoemd. Men begon ermee toen de Spanjaarden zich hier vestigden. Aangezien de stad door bleef groeien werd de kerk te klein. Tegenwoordig is in deze kerk het Museum voor Religieuze kunst.

Kerk San Blas - Cuenca - Ecuador
Iglesia del Sagrario - Catedral Vieja de Cuenca - Cuenca

Men besloot toen om in 1880 een grotere kathedraal te bouwen. Deze ligt tegenover de oude kerk. De Cathedral of the Immaculate Conception of ook wel de Nieuwe Kathedraal - Nueva Catedral de Cuenca genoemd biedt plaatst aan 10.000 gelovigen. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1885 en duurde bijna een eeuw. Hierdoor heeft men in het gebouw vele bouwstijlen maar de Neoromaanse architectuur overheerst. Andere bouwstijlen die invloed hadden zijn de Gotiek, Barok en Byzantijnse stijl.

Het is een kerk met een indrukwekkende voorgevel dat bestaat uit albast en lokaal marmer. Het heeft verder twee torens, gebrandschilderde ramen en een beeld boven de ingang. De bouwarchitect had zich verrekend bij het ontwerpen van de klokkentorens daardoor werden de bouwplannen tussentijds gewijzigd en de torens verkleind en afgekapt. Opvallend zijn verder de drie grote en wat kleinere opvallende koepels met blauwe en witte geglazuurde tegels afkomstig uit Tsjechoslowakije. De vloer binnen is bedekt met roze marmer uit Carrara - Italië. Op de vrijdagmiddag toen wij er waren was de kerk gesloten. De volgende ochtend voor vertrek uit Cuenca waren we vroeg uit bed en zijn nog wezen kijken. Een indrukwekkende kerk.

In de stad hebben we verder wat rondgelopen en zagen vele statige grote gebouwen en natuurlijk nog enkele andere kerken. Deze heeft men hier nog vele. Aan het einde van de straat Simón Bolívar die loopt langs een van de zijde van het plein en aan de straat Manuel Vega zagen we de kerk San Blas. Deze lag aan een plein met banken en  bomen om te schuilen tegen de zon. Vanaf hier heb je goed zicht op de voorgevel van de kerk dat uit rood marmer, tegels en bakstenen bestaat met diverse pilaren-zuilen. Verder heeft men aan de rechterzijde 3 kleine klokken hangen en een grote koepel.  

Ook hebben we wat rondom het plein Parque Abdón Calderón gelopen. Als je bij de nieuwe kathedraal de hoek omgaat heb je er een bloemenmarkt met een eenvoudige witte kerk Santuario Mariano. Als wat aan deze zijde rondloopt heb je zicht op de achterzijde van de kathedraal. Vooral vanaf het plein San Fransisco waar een markt is met vooral vele stoffen en andere spullen heb je mooi zicht op de blauwe koepels en de zijkanten.

In ieder geval is het een stad waar je rond kan lopen en het lokale leven kan bekijken van de Ecuadorianen. Na Cuenca gingen we naar de kust waar we naar Puerto Lopez gingen. We maakte hier een dagexcursie met de boot naar Isla la Plata. Kijk hiervoor op de pagina Isla la Plata.


Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud