Introductie + Kigali - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introductie + Kigali

Afrika > Rwanda Oeganda Apenreis

Rwanda

Rwanda - Volcanoes National Park - Berggorilla
Rwanda - Kinderen onderweg bij Lake Kivu
Oeganda - Bwindi Impenetrable National Park - Berggorilla

Van 9 juli t/m 28 juli 2009 hebben we een rondreis gemaakt naar Rwanda en Oeganda. Deze reis was een speciale rondreis geboekt via Matoke Tours. Een kleine reisorganisatie die gespecialiseerd is in Oeganda en Tanzania rondreizen. Tijdens deze reis hebben we veel natuurparken bezoeken met ( mens ) apen. We zijn op zoek gegaan naar berggorilla's. Eenmaal in Rwanda in het Volcanoes National Park en verder in Oeganda in Bwindi Impenetrable Forest National Park. We hebben ook twee maal chimpansees gezien. Tijdens een Chimpansee Habituation day.  Hier hebben we een hele dag lang vanaf 6.30 tot 15.30uur chimpansees gevolgd in het oerbos van Kibale Forest National Park.  Daarnaast zijn we nog verschillende andere soorten tegenkomen waaronder o.a de black and white colobus ( 2 soorten) , de zeldzame golden monkey, red-tailed monkeys, grijze bavianen, L'Hoest's Monkey en Mangabeys. Allemaal gezien in één bijzondere reis!

Oeganda - Uganda Kob - Queen Elizabeth National Park
Nijlpaarden tijdens boottocht Kazinga Channel - Queen Elizabeth National Park
Olifanten tijdens boottocht Kazinga Channel - Queen Elizabeth National Park

Voordat we de reis hebben gemaakt heeft het wel wat voorbereiding gekost. Vanwege het bezoek aan Ngamba Island waren we verplicht een aantal extra inentingen te doen.De gebruikelijke inentingen Hepatitis A+B en Yellow Fever. Maar daarnaast ook inentingen voor Mazelen (MMR) Hersenvliesontsteking, Polio, Tetanus. Ook vanwege malaria moetsen we tijdens de reis en 1 week erna Malarone tabletten slikken. Als laatste moesten we ook nog een TBC test doen.  Voor de toegang van Rwanda hadden we via de Rwanda ambassade in Den Haag een visum aan moeten vragen. Voor Oeganda kregen we die bij de grens. Maar al dit voorbereiden hadden we er wel voor over. De natuur boeit ons zeer en op dit moment vooral de mensapen.

Het Wereld Natuurfonds - WNF - WWF steunt projekten in Afrika en Azie om er de Mensapen te beschermen door bescherming van leefomgeving samen met de plaatselijke bevolking. Het WNF steunt daarom ook regelmatig projekten waar de bevolking ook
profijt van heeft.  

Kibale Forest National Park - Chimpansee
Black and White Colobus - Lake Nkuruba Nature Reserve
Oeganda - Ngamba Island - Chimpansee

Kigali - Genocide Memorial Center  


Onze eerste reisdag was een indrukwekkende start. We hebben het Genocide Memorial Center bezocht. Hier laat men de geschiedenis en gebeurtenissen van de Genocide uit 1994 zien door middel van teksten, video’s en veel indrukwekkende soms schokkende foto’s. Ook een stuk waar men schedels, botten, kleding en foto’s van slachtoffers laat zien. Een museum wat heel wat emotie los brengt. Je snapt gewoon niet hoe mensen buren, vrienden, familie en anderen mishandelen en daarna soms op gruwelijke wijze vermoorden.

De Rwandese genocide, ook wel Rwandese burgeroorlog, was een volkerenmoord die in 1994 plaatsvond in Rwanda. Gedurende deze genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen[1] Tutsi's en gematigde Hutu's in een periode van 100 dagen, van 6 april tot half juli 1994, vermoord. De meeste moorden werden gepleegd door twee extremistische Hutu milities, de Interahamwe en de Impuzamugambi.De genocide werd gestopt door de Tutsi rebellenbeweging bekend als de Front Patriotique Rwandais (FPR), geleid door Paul Kagame. Na de overname van Rwanda door FPR werd Kagame president.

Rwanda - Kigali - Genocide Memorial Center
Rwanda - Kigali - Genocide Memorial Center
Rwanda - Kigali - Genocide Memorial Center
Rwanda - Kigali - Terras Hôtel des Mille Collines
Rwanda - Kigali - Genocide Memorial Center
Rwanda - Kigali - Terras Hôtel des Mille Collines

De gevolgen van de genocide waren en zijn ingrijpend. Door de genocide ontstonden vluchtelingenstromen van Tutsi die het land wilden ontvluchten. Het FPR lanceerde een offensief in Rwanda, waarbij de Hutu-regering werd afgezet. Dit leidde ertoe dat zeer veel Hutu's, uit angst voor wraak van de Tutsi's op de vlucht sloegen. Veel van hen,waaronder ook genocidairs, kwamen in vluchtelingenkampen in het oosten van Zaïre (de huidige Democratische Republiek Congo) terecht, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden leefden.

De kampen waren ondertussen een bron van instabiliteit geworden in Oost-Zaïre, omdat Hutu's uit de kampen slaags raakte met lokale Tutsi's en Tutsi's van de FPR, die vanuit Rwanda Zaïre was binnengevallen om de genocide te vergelden. Deinstabiliteit in Oost-Zaïre was de oorzaak van een ander Centraal-Afrikaans conflict: de Eerste Congolese Burgeroorlog.  Ook voor de achterblijvers waren de gevolgen ingrijpend. Veel mensen hadden familieleden verloren en het economische leven was tot stilstand gekomen. Inmiddels probeert Rwanda zich van de burgeroorlog te herstellen en in 1997 begon het Rwanda-tribunaal met het berechten van, voornamelijk hooggeplaatste, daders van de genocide. Ook in Rwanda zelf zitten og ongeveer honderdduizend Hutu's in gevangenis.

In de middag zijn we naar Hôtel des Mille Collines gegaan. Het hotel uit de film Hotel Rwanda is bekend vanwege het feit dat in het hotel onderdak werd geboden aan vele Hutu’s en Tutsi’s door de hotelmanager Paul Rusesabagina.  In het jaar 1994 laait de strijd tussen de Hutu's en de Tutsi's op.  Hier wordt ook hotelmanager Paul Rusesabagina mee geconfronteerd. Hij mengt zich niet in deze strijd, maar biedt in het hotel wel onderdak aan meer dan duizend Hutu's en Tutsi's. Met de hulp van zijn vrouw en door middel van steekpenningen aan de Hutu Interahamwe militia met geld en alcohol heeft hij kunnen voorkomen dat de vluchtelingen werden vermoord. Tevens zorgde hij dat ze eten en water kregen. Terwijl ze werden achtergelaten door de buitenlandse gasten en VN-soldaten probeerden ze te overleven in een wereld van haat en corruptie.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

Mijn recentste stock photography op Dreamstime

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud