Burcht Reichenstein - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Burcht Reichenstein

Europa > Duitsland Kastelen Rijn - Moezel
Kastelen langs de Rijn

Aan de linker Rijnoever In de plaats Trechtingshausen staat op een vooruitstekende rots Burg Reichenstein ook bekend onder de naam Falkenburg. Trechtingshausen ligt aan de bundesweg B9 die van Bingen langs de rijnoever naar Koblenz gaat. Het is zeker aan te raden deze weg te berijden aangezien men hier diverse burchten - kastelen en oude monumentale steden tegenkomt. Diverse van deze burchten o.a. Burcht  Reichenstein kan men bezoeken. Burcht Reichenstein is tegenwoordig een museum. Tevens is er een hotel met 21 kamers en een restaurant bij gevestigd.

Tijdens de rondwandeling door het museum kasteel kom je diverse historische wapens en wapenuitrustingen tegen. In de gangen en in de grote hal hangen vele geweien van kleine tot grote, trofeeen van de jacht. Tevens staan in de gangen vele kachels - haarden die afkomstig zijn van de fabrieken van de rijke industrieel baron Nikolaus von Kirsch-Puricelli. Maar men kan ook diverse kamers bekijken zoals de eetkamer, kapel, muziekkamer, een galerij met voorouders - Ahnengalerie en bibliotheek.

Entree voor het museum is € 5.50 volwassenen en 3,50 kinderen.  Openingstijden dinsdag t/m zondag 10-18uur maandag gesloten. (info website 26-2-2017)
Opening hours

Onderstaande tekst afkomstig van Wikipedia


De hoogteburcht werd voor het eerst gedocumenteerd in het jaar 1213, waarin de Abdij Kornelimünster bij Aken Filips III van Bolanden als castellanus en burchtvoogd benoemde. Een eerste verovering van de burcht in 1253 wordt door deskundigen in twijfel getrokken of afgewezen. De burchtvoogden van Reichenstein behoorden in de 13e eeuw echter tot zeer beruchte en gewelddadige roofridders. Daarom werd in 1282 de hulp van koning Rudolf I ingeschakeld, die de burcht na een vierjarige belegering uithongerde en vervolgens liet neerbranden. De roofridders van Reichenstein werden samen met die van de burchten Sooneck en Ehrenfels gevangen genomen en bij de Clemenskapel terechtgesteld.

Vanaf 1290 kregen de paltsgraven de ruïne in handen, die het in 1344 overdroegen aan Keur-Mainz. Daarna volgde een snelle nieuwbouw. Een dubbele ringmuur omsloot een rechthoekige woontoren en de binnenhof van de hoofdburcht. Ten noorden werd een voorburcht gebouwd. Nadat de paus in 1397 in strijd met de eerdere keuze van het domkapittel van Mainz Johan II van Nassau tot aartsbisschop benoemde, verschanste de in 1396 gekozen aartsbisschop Godfried van Leiningen zich in de burcht. Pas na lange, moeizame onderhandelingen deed hij afstand van het ambt en werd hij in plaats daarvan met het ambt als domproost van Mainz afgescheept. Hiermee werd een nieuwe bestorming en mogelijke verwoesting van de burcht voorkomen. Sinds de 16e eeuw raakte de burcht in verval toen de kosten de baten begonnen te overtreffen. De resten werden in 1689 tijdens de Paltse Successieoorlog opgeblazen. In 1834 kocht de Pruisisch militair Franz Wilhelm von Barfus de ruïne en verbouwde een toren tot zijn woning. Zijn erfgenamen verkochten de burcht weer in 1877.

Burcht Reichenstein<br />UNESCO World Heritage Upper Middle Rhine Valley

Het huidige aanzien van de burcht is te danken aan de rijke industrieel baron Nikolaus von Kirsch-Puricelli, die in de periode 1899-1902 een neogotische burcht in Engelse stijl liet bouwen. Op de plaats van de voorburcht verrezen meer gebouwen en een uitzichttoren. Reichenstein werd de laatste burcht in het Midden-Rijndal die in het kader van de Rijnromantiek nieuw leven werd ingeblazen.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud