Casablanca - Rabat - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Casablanca - Rabat

Afrika > Marokko
Rondreis Marokko
Casablanca - Rabat

Onze rondreis aan Marokko begon in Casablanca. Hier bezochten we de grootste moskee van het land de Hassan II moskee. In deze moskee kunnen 25.000 mensen en buiten 85.000 mensen die hier kunnen bidden. Deze indrukwekkende moskee met de hoogste minaret ter wereld (210m) ligt aan de kust en men heeft hier uitzicht over de Atlantische kust. Een groot gedeelte is zelfs gebouwd boven het water. Het is geen oude moskee. Men begon 12 juli 1986 in opdracht van koning Hassan II met de bouw en de opening vond plaats op 30 augustus 1993. Het was eigenlijk de bedoeling om deze met de 61 jarige verjaardag van de toenmalige koning Hassan II klaar te hebben. Maar dit heeft men niet gehaald. Deze moskee is een van de enigste moskee van Marokko waar niet Moslims in mogen. Wij gingen natuurlijk naar binnen en de entree was 120 Dirham ca. 11 euro. (100 dirham = 9 euro) Aangezien er een aantal cruiseschepen in Casablanca waren was het er zeer druk. Onze gids vertelde dat het verbod tot bezoek van niet moslims aan moskeeën ingevoerd was tijdens de Franse bezetting. Dit is nu zo ingeburgerd dat men vaak denkt dat dit door de Islam komt. Met de openstelling van deze moskee wil men langzaam proberen moskeeën opener te maken voor niet moslims zoals dat in vele moslim landen is.

Marokko - Casablanca - Hassan II Moskee
Marokko - Casablanca - Hassan II Moskee

Het gebouw is ontworpen door de Franse architect Michel Pinseau en gebouwd door de Franse bouwonderneming Bouygues. Maar ook werkten er 6000 Marokkaanse ambachtslieden. Deze maakten de prachtige decoratie´s die we in het gebouw zagen zoals de mozaïeken, houtsnijwerken en geschilderde plafonds. Er zijn vele verschillende materialen gebruikt vrijwel allemaal afkomstig uit verschillende streken van Marokko. Men gebruikte veel marmer, graniet, pleisterwerk en hout. Slechts een aantal glazen kroonluchters en wit graniet is afkomstig uit een ander land namelijk Italië. De gewelven waren fijn beschilderd . Een hangende verdieping voor circa 5000 vrouwen was van donker hout met fijn houtsnijwerk. Aan de onderzijde was deze verdeeld in vakken die door ambachtslieden uit verschillende streken waren bewerkt. Als men de moskee in totaliteit ziet heeft men niet meteen het idee dat het om een modern gebouw gaat. Er zijn oude bouwstijlen verwerkt met duidelijke Moorse invloeden en men ziet er vele kenmerken die men bij de Alhambra en de Mezquita in Spanje ook ziet. De deuren die elektrisch aangestuurd worden  die gemaakt zijn van Titanium. Dit metaal wordt gebruikt omdat het sterk, licht, corrosiebestendig en bestand is tegen extreme temperatuurschommelingen. Andere metalen zouden vooral door de zee al vlug gaan roesten. Het grote dak kan in korte tijd automatisch opengeschoven worden om zo frisse lucht binnen te krijgen. Het gebouw is verder zo ontworpen dat het tegen aardbevingen bestand is. Na het bezoek van de grote gebedsruimte gingen we een verdieping lager waar de ruimtes waren voor  rituele reiniging. Hier een grote ruimte met vele grote en kleinere fonteinen en wasruimtes. Als men de moskee ziet heeft men niet meteen het idee dat het om een modern gebouw gaat.

Marokko - Rabat - Chellah Necropolis?
Marokko - Rabat - Mausoleum van Mohammed V

Na het bezoek aan de Hassan II moskee zijn we door Casablanca gereden waarna we via goede wegen soms tolwegen naar Rabat reden. Het was geen lange rit circa 2 uur. In Rabat zijn we de stadsmuren binnengereden in de medina. Hier in het moderne gedeelte hebben we wat gegeten in een klein restaurant waar wij Tajine met kip gegeten hebben. Dit is een stoofschotel in een aardewerk schaal met een kegelvormig deksel. met deksel  Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Was lekker. Daarna met de bus uit de stadsmuur gegaan en hebben we even door het Koninklijk gebied in Rabat gereden. Hier gebouwen die met de koning te maken hebben zoals een paleis, moskee en gebouwen waar zijn personeel woonden. Dit allemaal en een groene omgeving. Daarna langs een oude soort burcht gereden. Als ik het goed heb was dit de Chellah Necropolis. Een necropolis van middeleeuwse en antieke ruïnes in de buitengebieden van Rabat. Helaas hadden we geen tijd om hier meer dan het vooraanzicht te zien. Het lag prachtig tussen groen en de rivier de Bou Regreg.

Marokko - Rabat - Mausoleum van Mohammed V
Marokko -  Rabat - Hassan toren bij Mausoleum van Mohammed V

Daarna niet ver er vandaan bezochten we het Mausoleum van Mohammed V en de tegenover gelegen Hassan toren. Dit is een belangrijke toeristische en historische plek in Rabat. Bij het complex stonden op diverse plekken een erewacht. Bij de ingang stonden aan twee kanten een erewacht zittend op een paard. Verder bij elk van de vier toegangsdeuren en binnen op het balkon in elke van de vier hoeken staat er een wachter. Deze erewacht van de Koninklijke Garde hadden hun traditioneel kostuum aan. Wij waren begin maart en ze hadden nog hun winterkleding aan met een rode jas, witte cape en een groene (op paard) of een blauwe muts/cap. De zomerkleding is met een witte jas. Bij het complex dat gebouwd is in opdracht van koning Hassan II ter nagedachtenis van zijn vader Mohammed V hebben we natuurlijk rondgekeken. Aan een kant staat het Mausoleum dat op een 3,5 meter hoog platform staat. Het doet me denken aan de Taj Mahal in India. Het is symmetrisch? gebouwd van wit Italiaans marmer met ranke zuilen van Carraramarmer. Als je het gebouw binnengaat kom je op soort balkon waarbij je naar beneden kijkt naar de plek waar de sarcofaag staat van Mohammed V. Deze is uit een blok marmer gehouwen en rust op een granieten voet. De sarcofaag is gericht naar de Qibla, symbool van Mekka. Ook staan er andere sarcofagen van andere familieleden zoals zijn twee zonen Hassan II die er is begraven na zijn dood in 1999 en prins Abdallah. Het gebouw is nog niet eens zo oud namelijk 1971 werd het opgeleverd maar toch is dit een indrukwekkend gebouw zowel van binnen en van buiten. Voor het mausoleum zie je restanten van gebedsruimte van een oude moskee en de Hassantoren. Deze staat hier al 800 jaar en is de onvoltooide minaret van de Hassan moskee. Helaas is deze in verval geraakt en verwoest door aardbevingen. Slechts een gedeelte van de toren is blijven staan.

Rabat - Kasbah des Oudaïas
Rabat - Kasbah des Oudaïas

Hierna zijn we naar de Kasbah des Oudaïas gereden. Toen we aankwamen rijden zag je deze Kasba mooi op een heuvel liggen met de rivier ervoor. Wij begonnen de wandeling bij de stadsmuren waar een mooie monumentale stadspoort was de Bab Oudaïa. Liepen de oude medina binnen via een smalle hoofdweg de Rue Jamaa waarna we de Rue Bazzo meer een steeg dan een straat ingingen. Vele huizen waren witgekalkt met aan de onderzijde blauw. De kleur blauw word in Rabat veel gebruikt. Ook werd er veel gebruik gemaakt van bloempotten. Dit alles bij elkaar gaf het een Mediterrane sfeer. Al wandelend kwamen we bij een theehuis Café Maure waar vele lokalen (mint)thee of wat anders komen drinken. Je hebt vanuit hier uitzicht op de medina van Salé aan de andere kant van de rivier de Bou Regreg en de oceaan. Wij pakten er een kopje verse muntthee en wat koekjes van de verkopers die er rondliepen. Deze hadden een schaal met verschillende lokale koekjes bij zich die je per stuk kon kopen. Vanuit Cafe Maure was er een doorgang naar een prachtige tuin binnen de stadsmuren. Deze tuin in Moorse stijl de Andalusische tuin was een heerlijke plek om even weg te dromen.

Hierna verlieten we Rabat en reden we naar Meknès. Lees hier meer over op de pagina van Meknès. Of kijk voor het vervolg van de reis op de andere pagina's van www.Vakantiebestemming.info Marokko.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud