Jerash - Decapolis stad Gerasa - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Jerash - Decapolis stad Gerasa

Azie > Jordanië
Jerash - Decapolis stad Gerasa
Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië
Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië

Vanuit Madaba zijn we via Amman de hoofdstad in circa 1.5 uur naar Jerash gereden. Jerash is een van de best bewaarde gebleven Romeinse steden ter wereld en ligt vlak bij het moderne Jerash. Vanaf de parkeerplaats via wat souvenirkraampjes kwamen we bij het eerste monument die we al van de weg hadden gezien de Boog van Hadrianus. Deze poort ligt circa 450meter van de stadsmuren en werd eigenlijk gebouwd als nieuwe toegangspoort. Alleen dit werd nooit voltooid dus ligt het wat afgezonderd in het landschap. Achter de boog ligt de Hippodroom. Een grote arena waar vroeger Romeinse wagenrennen en  Gladiatoren rondliepen. Er werd ook een show gegeven die dit wilde nabootsen. Wij zijn er niet zelf wezen kijken want wij wilde onze tijd besteden aan de stad zelf. Reken ongeveer 1 ½ a 2 ½ uur voor een rondwandeling door Jarash.

Voordat je de stad inloopt heb je een restaurant en een bezoekerscentrum. Hier kan je wat extra informatie van de stad bekijken. Hier zie je een stuk van de stadswal en loop je door de Zuidelijke Poort de stad in. Je komt daarna bij het Ovale Forum. Een indrukwekkend plein van 90 bij 80 meter met een rij prachtige Ionische zuilen uit de 1e eeuw. Deze asymmetrische vorm is ongebruikelijk voor die tijd. Links van het plein ligt de Tempel van Zeus ook uit de 1ste eeuw. De bouwstijl is Romeins en de ligging op een heuvel is meer afkomstig van een Oriëntaalse traditie om een ommuurd  heilig terrein (een temenos)op de top van een heuvel aan te leggen. De tempel is men aan het restaureren en was omheind.

Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië
Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië

Langs de tempel zie je het Zuidelijk Theater uit de 2de eeuw waar 3000 mensen naar een voorstelling konden kijken. Het theater wordt nog steeds gebruikt. Het podium is voor een groot gedeelte gerestaureerd en de akoestiek is net zo goed als vroeger. We hebben dit kunnen horen aangezien er in traditionele kleding muzikanten doedelzak aan het spelen waren. Het geluid was perfect. Wij zijn naar de bovenste zitplaatsen gelopen en hadden daar een prachtig uitzicht over het ovale forum en een groot deel van de oude stad en omgeving.

Vanaf de Zuidelijke poort naar de Noordelijke poort loopt een hoofdstraat de Cardo een 12m brede en 800m lange Zuilenweg. Deze werd in de 2de eeuw verbreed en opnieuw aangelegd in Korinthische stijl. De belangrijkste gebouwen van de stad lagen langs deze Cardo zoals de markt(agora)enkele tempels en fonteinen. Halverwege de weg vindt je een gebeeldhouwde toegang naar de Romeinse tempel van Dionysus uit de 2de eeuw. In de 4de eeuw werd het een Byzantijnse kerk en nu wordt het de Kathedraal genoemd.  

Direct daarnaast de Nymphaeum een openbare fontein uit 191nC. Een dergelijke grote fonteinen was normaal in Romeinse steden en het was een verfrissend middelpunt van de stad. De fontein was voorzien van ornamenten met een onderzijde van marmer en de bovenzijde was geverfd. Het was voorzien van een halfkoepeldak en het water werd via zeven gebeeldhouwde leeuwenhoofden als een waterval in kleine waterbassins gebracht. Het is nu nog een indrukwekkend geheel met zijn verschillende bogen en de pilaren eromheen.

Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië
Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië

Verder over de oude bestrate Romeinse weg ( Cardo ) kwamen we bij een kruispunt naar de Noordelijke Toegangspoort en de oostwest lopende straat de Decumanus. Hier de Noordelijke Tetrapylon die waarschijnlijk bedoeld was als monumentale entree van het Noordelijke Theater. Daarachter gaat de Cardo over in zijn oorspronkelijke vorm uit de 1ste eeuw. Smaller en met Ionische zuilen. Aan het einde van de straat de Noordelijke toegangspoort. Hier vlakbij is het Noordelijke Theater uit 165nC. Voor het theater een plein met zuilen en een trap naar de entree. Het theater werd gebruikt als theater maar ook als vergaderzaal van het stadsbestuur.  Het is kleiner dan het Zuidelijk theater, oorspronkelijk 14 rijen na 235nC het dubbele. Twee gewelfde passages vormen de toegang van het podium. Net als het Zuidelijke theater is het een mooi en indrukwekkend monument.

Dicht bij het Noordelijke theater vind je de Tempel van Artimis. De tempel ligt op een top van een heuvel met nog 11 indrukwekkende Korinthische zuilen met een trap naar de tempel zelf. Achter de tempel de Drie Kerken. Drie verschillende kerken bij elkaar rond een gedeeld atrium. De meest noordelijke is De kerk van de heiligen Cosmas en Damianus. Hier zijn prachtig bewaard gebleven mozaïeken uit de 6e eeuw met o.a. dieren, bisschoppen en weldoeners van de kerken afgebeeld. Bij de andere kerken van St.Joris en Johannes ook nog enkele kleine mozaïeken. Van de kerken zelf is helaas niet veel meer over. Hierna zijn we via het Zuidelijke Theater en de Tempel van Zeus weer naar de Zuidelijke Toegangspoort en de uitgang gegaan. Hierna zijn we na een lunch in de omgeving teruggegaan naar Madaba.

Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië
Jerash - Decapolisstad Gerasa - Jordanië

Jerash was voor ons een verrassing. Wij hebben er goed kunnen ervaren hoe een oude Romeinse provinciestad rond de 1ste en 2de eeuw eruit heeft uitgezien. Dit doordat de indeling van de stad nog goed is te zien met de Cardo en het Ovale Forum en de zijstraten die er zijn. Ook zijn er nog een aantal monumenten die herkenbaar of gerestaureerd zijn. Jerash een van de voormalige Decapolis steden is eigenlijk een must als je Jordanië bezoekt.

Informatie van Wikipedia:
Decapolis Steden (Grieks: deka, tien; polis, was de stad) zijn een groep van tien steden op de oostelijke grens van het Romeins Imperium in Jordanië ,
Syrië en Palestina. De tien steden waren geen officiëlele liga of politieke eenheid, maar zij werden gegroepeerd wegens hun taal, cultuur,plaats en politieke status. De steden Decapolis waren centrum van Griekse en Romeinse cultuur in een gebied dat anders was Semitic (Nabatean, Aramean en Joods). Elke stad had een bepaalde graad van de autonomie en zelfbestuur.

Plinius de Oudere noemt de volgende tien steden die deel uitmaakten van Dekapolis:

  • Damascus, de hoofdstad van het hedendaagse Syrië,

  • Gadara (Umm Qais), in het huidige Jordanië,

  • Hippos (Sussita), in het huidige Israël,

  • Dion (Capitolias) in het huidige Jordanië,

  • Pella, in het huidige Jordanië,

  • Canatha (Qanawat), in het hedendaagse Syrië,

  • Raphana of Abila, in het huidige Jordanië,

  • Philadelphia (Amman), de hoofdstad van het hedendaagse Jordanië

  • Gerasa (Jerash) in het huidige Jordanië

  • Skytopolis (Beth-Shean), in het huidige Israel.

Plinius merkt daarbij op dat er verschillende lijsten van steden van Dekapolis de ronde deden en dat dit de meest geaccepteerde is. Een Griekse inscriptie uit Palmyra vermeldt Abila als een van de steden van Dekapolis, maar vermoedelijk is dit een andere benaming voor Raphana.
Het wordt verondersteld dat Damascus ere lid geweest is aangezien Damascus ver in het Noorden ligt.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud