Amman - Citadel - Theate - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Amman - Citadel - Theate

Azie > Jordanië
Hoofdstad Amman - Romeins Theater - De Citadel

In Amman de hoofdstad van Jordanië kwamen we aan in de middag. We hadden vrijwel de gehele middag om de stad te bezichtigen.Wij hadden ons hotel in de wijk Abdali vlakbij de King Abdulla-moskee met zijn grote blauwe koepel. We liepen de Al Malek Al Hussein street af richting de Citadel. Na een klein halfuurtje lopen kwamen we onderaan de Citadel. Om de muur van de Citadel gelopen zodat we bij de ingang kwamen. De kassa was dicht toen wij er waren maar we konden kaartjes kopen bij het Jordanian Archaelogical Museum (3JD). Hier zijn we op het laatst naar toe gegaan. Het Museum bezit een ruime verzameling aardewerk, kleine beeldjes, enkele stukken van grotere beelden en munten. De belangrijkste stukken zijn op wassenbeelden lijkende figuurtjes uit het Neolithicum, de Dode-Zeerollen en vier oude sarcofagen. Het museum was niet echt modern ingericht.

Vanaf de Citadel of Jabal al-Qal'a heb je mooi uitzicht op Amman. Je krijgt zo een goed idee van de topografie van de stad. Op de top bij de Citadel worden nog vele archeologische opgravingen gedaan wat het wel wat rommeliger maakt. Maar zo worden er nog wel regelmatig nieuwe ontdekkingen gedaan, zowel uit het verre als uit het meer recente verleden. De interesantste ruïnes stammen uit de Romeinse, Byzantijnse en vroeg-Islamitische tijd. Vlak bij het museum heb je de Tempel van Hercules. Deze tempel staat op een aan de keizer Marcus Aurelius(161-180) gewijd platform met drie grote gereconstrueerde zuilen.

Romeins Theater - Amman - Jordanië
Romeins Theater - Amman - Jordanië

Iets terug rechts van het museum zie je nog de resten van een kleine Byzantijnse kerk. Het heeft nog een aantal Corintische zuilen en een afgebrokkelende muur. Achter de kerk loopt een pad naar de restanten van een Omajjadische stad. Het is een bijzondere vondst want meestal zijn het slechts enkele gebouwen wat men vindt. Hier de paleistoegang en een cistern (wateropslagplaats) Tevens een entreegebouw die grotendeels gerestaureerd is en een moderne houten koepel heeft. Verder veel brokstukken van de stad. De Citadel is een archeologische vindplaats waar je met wat fantasie kan zien hoe het er allemaal vroeger is geweest.
--
Vanaf de Citadel heb je mooi uitzicht op het Romeinse Theater. Het is een groot theater uitgehakt in een heuvel en heeft 33 rijen met ongeveer 6000 zitplaatsen. Er waren drie soorten zitplaatsen het dichtste bij het podium waren voor de edelen. De tweede laag voor militairen en de derde voor het gewone volk. Het amfitheater is waarschijnlijk van helft 2de eeuw na Christus. Rechts van de uitgang van het theater vind je het Romeinse Odeon deze is rond dezelfde tijd gebouwd. Het Odeon een klein theater werd in 1997 heropend na een 20jarige restauratie. Er worden nu kleine concerten gegeven o.a. van het Nationale Conservatorium.  Voor het grote Romeinse Theater heb je een straat met een aantal zuilen. Tevens was men ervoor aan het werken om er een plein te maken. Langs het theater twee musea. Het Jordanian Folklore museum geeft een indruk van het leven in Jordanië. Aan de andere zijde vindt je het Jordanian Museum of Polulair Tradition. Hier een verzameling gewaden uit  Jordanië en Palestina, sieraden en wat mozaïeken uit Jordaanse kerken uit de 4de tot 6de eeuw. Voor het Romeins Theater, Odeon en musea betaal je 1JD. In de winter zijn ze vaak open tot 16uur, andere periode tot 18uur.

Met het bezoek aan Amman was de rondreis door Jordanië beëindigt. Het was een mooie reis in een van de stabielere landen van het Midden-Oosten.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud