Vulcano Eolische eiland - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Vulcano Eolische eiland

Europa > Italië Eolische eilanden

Vulcano - Vulkanisch Eiland

Tijdens ons verblijf op de Eolische of ook wel de Liparische eilanden genoemd hebben we verschillende eilanden bezocht die ten noorden van Sicilië liggen. Tijdens ons verblijf op het eiland Lipari zijn we in de middag met de boot naar het naburige eiland Vulcano (21km2) gegaan vanuit de haven Marina Corta. Tijdens een wandeling op Lipari hadden we dit eiland al kunnen zien wat er niet ver vandaan ligt. Ook zagen we het schiereiland Vulcanello wat aan het vulcanisch eiland Vulcano vastzit erlangs liggen.

Aangezien de vulkaan nog actief is zie je rookpluimen opstijgen uit de Gran Cratere een van de vijf vulkaankraters die het eiland heeft. Dat kan je ook goed ruiken. De zwaveldampen of de geur van rotte eieren komen je tegemoet. Een van de oorzaken is het natuurlijk zwavelbad wat aan de voet van de vulkaan ligt. In dit grillig gevormde niet al te diep bad kan je als je wilt een bad nemen. Het wordt door fumarole opgewarmd tot ca.40C. Hierdoor borrelende het water. De temperatuur wordt ter plaatse op een bordje vermeld. Het water is rijk aan zwavel en mineralen waardoor het heilzaam voor lijf en leden is. |Het is licht radioactief en daardoor wordt geadviseerd om er niet te lang in te blijven.  Aangezien het water ondoorzichtig, de stenen onregelmatig en op sommige plekken rondom de fumarole met zijn borrelende oppervlakte de temperatuur erg hoog is moet men voorzichtig zijn als men het water ingaat.

Een fumarole is een opening in de aardkorst vaak in vulkanisch actieve gebieden waarbij warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen. Deze gassen of gloeiend hete dampen bestaan voornamelijk uit  waterdamp en kooldioxide, maar er kunnen ook giftige bij zitten zoals waterstofchloride, waterstoffluoride of waterstofsulfide. Tijdens wandelingen is het aan te raden om degelijk schoeisel aan te doen vanwege de soms hete en rotsige ondergrond.

Vulcano - wandeling Gran Cratere - Eolische eilanden
Vulcano - wandeling Gran Cratere - Eolische eilanden

Op het eiland zijn diverse hotels en eetgelegenheden. Voordat we gingen wandelen op eiland hebben we hier gegeten. Het was helaas niet zo goed weer, regenachtig en zwaar bewolkt. Maar we hadden geluk dat het weer beter werd. Hierdoor konden we toch aan de wandeling naar de grote krater konden beginnen. Aangezien er geen gevaarlijke uitbarstingen zijn mag men er zonder gediplomeerde berggids wandelen. Natuurlijk moet men wel oppassen bij de rokende fumarolen.

Je gaat langzaam omhoog langs de vulkaanrand waarbij je vele mooie vergezichten hebt. Het is geen moeilijke wandeling en je wandelt in ongeveer 2 uur naar de kraterrand op 375 meter hoogte. Boven bij de grote krater - Gran Cratere zie je een zwart maanlandschap met vele bruingele afzettingen van de zwaveldampen die hier uit diverse plekken uit de grond komen. Je kan in de 200 meter diepe krater kijken.

Vulcano - wandeling Gran Cratere - Onderzoekers
Vulcano eiland en vulkaan - Fumarole - zwavelafzettingen

Vooral langs de kraterrand waar men langs kan lopen zie je deze fluorescerende gele zwavelputten met afzettingen van zwavel. Je kan deze ook goed ruiken. De zwaveldampen zijn giftig dus blijf er niet al te lang bij staan. Een apart gezicht zo die stomende rokende aardscheuren. Toen wij er waren was men onderzoek aan het doen met gasmaskers bij dezen putten.

Als je langs de kraterrand loopt heb je een 360 graden panorama met uitzichten op het eiland, schiereiland Vulcanello en de omringende zee met enkele andere Eolische eilanden waaronder Lipari, Salina en verder weg Stromboli, Alicudi en Filicudi. Je ziet goed dat het vulkanen zijn door de vormen van de eilanden.

De afdaling is hetzelfde als de heenweg en gaat natuurlijk sneller als de heenweg. Na afloop zijn we teruggegaan naar de haven waar de boot ons terugbracht naar Lipari. Onderweg hadden we een mooie zonsondergang. Het was een prachtige tocht.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud