Port de Sóller- Sóller - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Port de Sóller- Sóller

Europa > Mallorca
Port de Sóller - Mallorca - Zonsondergang
Port de Sóller - Mallorca - Toeristentrein
Port de Sóller - Mallorca

Port de Sóller was de plaats waar we tijdens ons verblijf in Mallorca een aantal dagen verbleven. Port de Sóller ligt 5 km vanaf Sóller en is een niet al te groot prettig havenplaatsje met een aantal restaurantjes bij de haven en het strand. De haven is gelegen aan een baai waaraan twee vuurtorens staan en het heeft een niet al te groot strandje is voor de strandgangers wat groter en kleiner word bij eb en vloed.  

Maar het plaatsje ligt wel ideaal voor mensen die willen gaan wandelen op Mallorca. Wij zelf zijn er regelmatig met de streekbus naar ons vertrekpunt van de wandeling te gegaan. Tip: Ben op tijd bij de bus en ga naar het beginpunt van de bus in Port de Port de Sóller. Anders bestaat er een mogelijkheid dat de bus vol is en je niet mee mag.

Port de Sóller - Mallorca - Haven / Harbour
Port de Sóller - Mallorca
Port de Sóller - Mallorca - uit eten

Van Port de Sóller gaat er een oude toeristentram naar Sóller die je in circa 15 minuten er naar toe brengt. Het vertrek is bij de haven van Port de Sóller waarna hij langs het strand en langs de doorgaande weg Port de Sóller - Sóller rijdt. Onderweg zicht op sinaasappelboomgaarden waarna we op een gegeven moment achter de huizen door naar het drukke stadscentrum reden. Hier eindigt de reis met de tram bij het treinemplacement van de trein naar Palma.

Je kan verder met een oude elektrische smalspoortrein van Sóller naar Palma rijden. Deze rit van 27km langs steile toppen en valleien van de Serra de Tramuntana is heel apart. De trein ook wel Rode Pijl genoemd bestaat namelijk uit oud materiaal uit 1912. Een hele ervaring om in zo'n trein te zitten met 1ste  klas rode pluche banken en fauteuils. Er was natuurlijk ook een 2de klas. En de wat muffe lucht en het gerammel van de trein geeft de extra dementie.


Sóller - Mallorca - Church Sant Bartomeu
Sóller - Mallorca - Kerk / Church Sant Bartomeu
Sóller - Mallorca - Kerk / Church Sant Bartomeu

Sóller was vaak het eindpunt van een van onze wandelingen. We kwamen hier dan uit op het centraal gelegen plein Plaça Constitució. Een groot levendig plein in het centrum van Sóller. Grote bomen, fonteinen en levendige terrassen geven het een prettige sfeer. Heerlijk om hier een lekker biertje of sangria te drinken en naar de vele mensen te kijken. Je kan dan ook een van de opvallendste gebouwen op het plein goed bekijken de neogotische kerk Sant Bartomeu. Het is een door de Catalaanse architect Joan Rubió i Bellver volgeling van Antonio Gaudi, ontworpen kerk in moderniststijl. Bijzonder opvallend zijn het grote roosvenster op de voorgevel van de kerk. Deze is in steen uitgehouwen. Verder ziet men een aantal beelden. Opvallend vind ik dat de voorgevel mooi bewerkt is en van een sierlijke steensoort is. Deze voorgevel is eigenlijk een dun voorfront met er achter een eenvoudige bouw. In de kerk heeft men een mooi interieur. Verder heeft Rubió i Bellver op het plein nog een gebouw ontworpen de kasteelachtige  Banco de Sóller.

Sóller ligt in een vallei in de beschutting van het Sierra de Alfabia - bergmassief in de schaduw van de Puig Major (1445m) De naam is afkomstig van het Arabische woord suliar, dat gouden kom betekent. Het plaatsje staat bekend om zijn vele sinaasappelboomgaarden. Arabieren die zich hier in de 8ste eeuw vestigden bouwden kanalen en irrigatiegoten. Hierdoor werd de stad rijk van de overvloedige opbrengst van sinaasappels,de wijngaarden en de olijfgaarden die op de hellingen van de Serra Tramuntana geplant waren. In ruil voor de sinaasappels en wijn werden er goederen uit Frankrijk geïmporteerd en de band tussen de stad en Frankrijk is nog steeds goed.
Binnen in trein Sóller naar Palma - Mallorca
Treinremise - Sóller - Mallorca
Tram van Port de Sóllerr naar Sóller
Treinstation trein Sóller naar Palma - Mallorca
Treinremise - Sóller - Mallorca
Sóller - Treinstation trein Sóller naar Palma

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud