San Jose - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

San Jose

Amerika > Costa Rica
San José - Hoofdstad van Costa Rica
San José ( 2015 - 334.000 inwoners ) was de start en eindpunt van onze vakantie in Costa Rica waar we aankwamen op Juan Santamaría International Airport ( IATA: SJO ) een van de twee internationale vliegvelden die San José heeft. Deze ligt ongeveer 23km van het stadscentrum van San José en is een van de grotere vliegvelden in Latijns Amerika. Verder is er nog het Internationale vliegveld Tobías Bolaños Palma ( IATA: SYQ ) 8 km noordoost van de stad.

In San José hebben we wandelingen in en rond het stadscentrum gemaakt waarbij we langs o.a. een treinstation, parlementsgebouwen, pleinen en diverse parken kwamen. Hieronder vindt tips om te doen of te bezichtigen.
Ga zeker naar het Nationaal Theater van Costa Rica - Teatro Nacional de Costa Rica ( Av.2 / Calle 3 bij Plaza de la Cultura ) geopend 21 oktober 1897. Het is een van de weinige historische gebouwen centraal gelegen in de hoofdstad. In het neoklassieke gebouw met aan de buitenzijde beelden van Beethoven en Calderón de la Barca is een gelegenheid om wat te drinken en iets kleins te eten. Hier krijgt men al een kleine indruk wat men binnen kan verwachten tijdens een rondleiding die je kan maken met of zonder gids? Het theater is gebouwd met Europese invloeden in een tijd waar men veel geld verdiende aan de export van koffie. Hierdoor was er veel luxe met veel marmer, grote beelden, indrukwekkend trappenhuis met elektrische kandelaars met engeltjes. Ook op de muren vele schilderingen, op de plafonds mooie fresco’s. Ze hadden niets met geloof te maken, maar als kunst geschilderd met vele engeltjes. Een van de grotere muurschilderingen is de Allegorie van koffie en bananen geschilderd door de Milanese kunstenaar Aleardo Villa. In de theaterzaal regelmatig optredens o.a. het Nationaal Symfonisch Orkest (NSO)

Bezoek de Catedral Metropolitana aan de Calle Midden- en Avenues 2 en 4. Deze in 1871 gebouwde kathedraal heeft diverse bouwstijlen waaronder Grieks-orthodoxe, neoklassieke en barokke stijlen combineert met Dorische pilasters en neoklassieke fronton met torens aan de zijkant aan de voorzijde van het gebouw. Binnen heeft men mooie gebrandschilderde ramen met bijbelse taferelen. Het heeft een gewelfd plafond met een  hoofdaltaar met beelden van engeltjes en een houten figuur van Christus. Op de achtergrond is er een half-koepel in de muur met een muurschildering van Jezus en de Heilige Vader.


Het Nationaal museum van Costa Rica aan de Calle 17, tussen het centraal en Second Avenue vindt in het Bellavista Fortress op een plein met vele trappen. Het is gebouwd in 1917 en was oorspronkelijk een militaire kazerne. Je kan er kunstvoorwerpen zien die verband houden met Costa Rica's geologische, koloniale, archeologische, religieuze en de moderne geschiedenis.
 
Het Pre-Columbian Gold Museum - Museo del Oro Precolombino gelegen op het plein Plaza de la Cultura ondergronds heeft een collectie van meer dan 1600 artefacten van pre-Columbiaans goud vanaf 500 na Christus. De collectie bestaat uit Costa Rica's eerste munt die werd geslagen in 1825, van dieren, beeldjes, amuletten, oorbellen, erotische beeldjes en El Guerrero, een levensgrote gouden strijderscijfer versierd met gouden ornamenten in een glazen kast. In de Costa Ricaanse geschiedenis werd goud beschouwd als een symbool van het gezag.
 
Het National Coin Museum - Museo Numismático zit in hetzelfde gebouw. Hier munten, bankbiljetten en informatie over de geschiedenis van het geld van Costa Rica.
 
Ga naar de Mercado Central - centrale markt. Hier verkoopt men authentiek Costa Ricaans voedsel, lokaal gemaakte goederen en ambachtelijke producten. Wij hebben hier er in een hectisch en krap eetlokaal voor 5 USD een simpele lokale maaltijd gegeten van rice and beans, kipdrumstick, klein pannenkoekje en sla.
 
Ga winkelen in de diverse voetgangersgebieden in het centrum.

Na San José gingen we naar de Caribische kust. We bezochten hier Cahuita National Park waar we heerlijk gewandeld hebben.


Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud