Palma de Mallorca - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Palma de Mallorca

Europa > Mallorca

Hoofdstad van de Balearen

Op onze wandelrustdag zijn we met de trein van Sóller naar Palma gereden. Deze rit van 27km langs steile toppen en valleien van de Serra de Tramuntana was heel apart. De trein bestaat namelijk uit oud materiaal uit 1912. Een hele ervaring om in zo'n trein te zitten met 1ste  klas rode pluche banken en fauteuils. Er was natuurlijk ook een 2de klas. En de wat muffe lucht en het gerammel van de trein geeft de extra dementie.   

Palma is 1983 de hoofdstad van de Autonome Gemeenschap van de Balearen. De stad heeft nu circa 300.000 inwoners. Van alle Baleaarse steden heeft Palma de meeste historische bezienswaardigheden. O.a Christenkoningen, Arabische heersers en joodse handelaren hebben hun stempel gedrukt op de Baleaarse hoofdstad waar het heerlijk is om door de straten te lopen.


We kwamen aan bij het treinstation in Palma en zijn via wat winkelstraten naar het Plaça Major gelopen. Een groot gezellig verkeersvrij plein met veel restaurants en cafe's waar diverse lieden hun optredens deden. Verder naar de Kathedraal van Palma La Seu gelopen. Deze mooie gotische kathedraal hebben we bezocht waarvan foto's en info op de vervolgpagina van Palma - Kathedraal van Palma La Seu te zien zijn.


Langs de stadsmuren en de haven naar het gotische kasteel Castell de Bellver gelopen. Dit kasteel ligt ongeveer 2 km van de kathedraal af op een met pijnbomen bedekte heuvel. Onderweg naar het kasteel ook wat molens tegengekomen. Het kasteel kan je van verre zien liggen. Het kasteel werd in het begin van de 14e eeuw, toen het een onafhankelijk koninkrijk was, gebouwd door Pere Salvà gebouwd als verblijf voor Jaume ll (Jacobus II van Mallorca) Het wordt als een van de mooiste gotische kastelen van Europa gezien en het is een van de weinige ronde kastelen die Europa heeft. Het werd later omgebouwd tot ( militaire ) gevangenis en werd hiervoor gebruikt gedurende de 18e tot halverwege de 20e eeuw. Nu is het een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland waarin tevens een historisch museum is gevestigd.

Het cirkelvormig kasteel heeft een binnenhof omringd door twee verdiepingen met galerijen. Drie cirkelvormige torens zijn deels in de muur verzonken. De vrijstaande Torre de Homenaje is via een boog met het hoofdgebouw verbonden. Deze was zo ontworpen om als laatste bolwerk stand te houden. Via het platte dak van het kasteel werd regenwater opgevangen in een ondergronds reservoir. Het geheel werd omringd door een gracht. In een gedeelte van het kasteel is nu een museum gevestigd. Hier archeologische vondsten en Romeinse beelden. Verder heeft men vanaf het kasteel dat op een heuvel ligt een mooi uitzicht over de haven en de stad met de Kathedraal La Seu.


Na zo door Palma gelopen te hebben kunnen we zeggen dat het een heerlijk lopen is zo door de straten en langs veel gerestaureerde gebouwen. Er hangt gewoon een aangename sfeer. De stad en de haven bruist en er zijn veel gelegenheden waar men iets kan drinken of eten. In ieder geval een aanrader waard als men op mallorca zit.


Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud