Andasibe Nationaal Park - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Andasibe Nationaal Park

Afrika > Madagascar
Andasibe Nationaal Park
Madagascar
Na het kleine parkje Madagascar Exotix Reserve met zijn kleurrijke kameleons uit Madagaskar gingen we naar Andasibe-Mantadia National Park vlak bij Andasibe in het oosten van Madagaskar. Het is een beschermd natuurgebied van 155 km² dat uit 2 gedeeltes bestaat het Nationaal Park Mantadia en het Analamazoatra-reservaat. Het reservaat is speciaal opgericht voor het behoud van de Indri Madagaskars grootste makisoort.
 
In het park en reservaat mag men alleen onder begeleiding van een lokale gids wandelen. Wij deden 2 wandelingen met oerbossen met vele bamboeplanten, veel epifyten, zoals mossen, varens en verschillende soorten orchideeën. Aan de randen vele dennen en eucalyptusbomen.
 • Een nachtwandeling, in de buurt van het Nationaal Park en ging terug via weg naar hotel waar we diverse kameleons en 2 soorten lemuren zagen.
 • Een ochtendwandeling in Andisibe N.P. Entree 45000 Ariary (MGA) p.p excl. Gids. Wandeling duurde ca.4 uur door het dichtbegroeide regenwoud met oerbossen met vele bamboeplanten, veel epifyten, zoals mossen, varens en verschillende soorten orchideeën. We gingen over normale bospaden maar bij plekken waar dieren te zien waren het avontuurlijke smalle hellende paden door struikgewas. We hadden geluk. Diverse lemuren gezien en gehoord. Het geluid van de Indri Indri hoorde je al van ver. Het leek wel het geluid van een brandweersirene in verschillende variatie’s zo hard. Het geluid is ca.2-3 km ver te horen. Tijdens onze wandeling hebben we 2 familiegroepen gezien in de bomen, ieder een eigen territorium. We zagen de zwart-witte slanke grote halfapen op takken zitten zich vasthoudend aan stam of tak etend aan de bladeren van de boom. Maar ook zagen we ze springen van boom tot boom. Zo kunnen snel en ver springen tot wel 10 meter en het gaat makkelijk en stijlvol. Prachtig om te zien. Maar zagen ook nog 2 andere lemuren in de bomen zitten en springen. We konden de verschillende lemuren goed observeren want ze bleven vaak best lang op een plek zitten, soms ook redelijk dichtbij. Het waren mooie pluizige diertjes.
 
In het Nationale Park vindt je veel endemische dieren en deze is zeer balangrijk om de ernstig bedreigde soorten te behouden. Er zijn 31 soorten zoogdieren waaronder 14 verschillende maki’s of lemuren. Wijzelf zagen de volgende Lemuren in Andasibe:
 • Indri (Indri indri)
 • Diadeem Sifaka (Propithecus diadema)
 • Bruine maki of zwartkopmaki (Eulemur fulvus)
 • Grijze halfmaki (Hapalemur griseus - Grey Bambou lemur) kleinere soort halfmaki
 • Muismaki's (Microcebus - Mouse lemur) zijn de kleinste nachtactieve maki's.
 • Oostelijke wolmaki (Avahi laniger - woolly lemur)
 • Vari of bonte maki ( Varecia variegata - black-and-white ruffed lemur)
Meer informtie op de pagina Lemuren en dieren in Madagaskar
 
Daarnaast zagen we reptielen en amfibieën.
 • Short horned Chameleon ( Calumma brevicorne )
 • Band Bellied Chameleon
 • Small green Chameleon
 • Leaftailed gecko
 • Tomato frog, Pandanus frogs
 • Manthelas, Giraffe neck beetle
 
In de middag zijn we naar een opvangplaats van maki’s geweest gelegen op het terrein van hotel Vakona Forest lodge reserve privé. Deze lag circa 30 minuten rijden vanaf hotel waarbij we door Andasibe reden. Op het terrein van de lodge was een eiland waar we met een 3 persoonskano over klein stukje water moesten. Hier zaten verschillende lemuren. Ze waren erg aan mensen gewend. Twee soorten kwamen zelfs uit zichzelf op je schouder als je bij ze in de buurt stond. De bruine lemuur? Deed dat ook bij mij. Wat een pluizig zacht dier was het. Je moest ze niet aaien of zo want dan lieten ze merken dat ze dat niet wilden. Verder was er de wit-zwarte sifaki? En de Bamboe lemuur een kleine bruinige soort met grote aanstarende ogen. Na het eiland gingen we naar een ander stuk bij het hotel waar de Crocodill River was. Met een gids liepen we langs de afgesloten rivier waar ca.40 krokodillen op de kant of in het water lagen. Verder waren er verschillende hokken waaronder een met een Fossa de enigste roofdier van Madagaskar. Deze leek op een kat-wezel.

Na Andasibe zijn we in ca.3 uur dezelfde weg teruggereden naar Antananarivo. Hierna verder over de National Route 7 naar Antsirabe.
 
 

Contact via E-mail

Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud