Antananarivo - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Antananarivo

Afrika > Madagascar
Antananarivo - Tananarive - Tana
Republiek Madagaskar


 
 
Na onze rondreis door Madagaskar gingen we naar Antananarivo de hoofdstad en grootste stad van Madagaskar (2,61 miljoen inwoners 2015) gebouwd op 12 heuvels.

Antananarivo betekent "stad van duizend mensen" en verwijst naar het aantal soldaten dat de stad moest bewaken nadat deze rond 1625 door koning Andrianjaka was gesticht. Het koninkrijk Madagaskar werd echter in 1894 een Franse kolonie waarbij de naam door de kolonisten werd veranderd in Tananarive. Tot de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 was dit de officiële schrijfwijze. Daarna kreeg het weer de oude naam Antananarivo.  In de volksmond wordt het vaak Tana genoemd.
Ondanks dat Antananarivo in de tropen ligt is de gemiddelde temperatuur laag door de hogere ligging op 1400 meter hoogte, 15 graden in de winter en 22 graden in de zomer. Nachtvorst en temperaturen boven 30 graden zijn zeldzaam.

In Tana hebben we een dagtocht gemaakt door de stad. Aan de rand van de stad reden we langs de rivier Ikopa waar men aan de oevers van het leem uit de rivier stenen maakten en lieten drogen. Daarna werden ze via bootjes naar de overzijde gebracht en gestapeld en ingeladen in vrachtwagens.

Daarna reden we langs het hartvormige Anosy meer in het zuidelijke deel van de stad. Hier is een eiland waar het oorlogsmonument “Monument aux Morts“staat voor de gevallen soldaten uit de 1ste wereldoorlog in de vorm van een grote gouden engel. Vlakbij het meer bezochten we een bloemenmarkt langs de National Road 1. Vond het verrassend dat ik hier een ruim assortiment planten tegenkwam langs de straat die men bij ons in een tuincentrum tegenkomt. Ook zagen we in deze buurt vele oude Citroen 2 CV auto’s vaak als taxi.

Dwars door de stad rijdend stopte we op diverse plekken waarbij we wat rondliepen. We zagen het Ambohitsorohitra Palace een 19 eeuw herenhuis dat van 1975 tot 1991 presidentiële paleis van Madagascar was. Nu is het nog een officiële residentie.
Gingen naar de hoogste heuvel van Antananarivo Analamanga op 1456 meter hoogte waar we mooi uitzicht hadden over de stad en over Anosy meer en het Mahamasina Municipal Stadion waar vooral gebruikt wordt voor Rugby en voetbal. Hier was het koninklijk versterkt complex Rova van Antananarivo. Deze werd gebouwd door de Merina-Koning Andrianjaka en deed gedurende de gehele periode van het Koninkrijk Imerina dienst als residentie voor het koningshuis. In het midden staat het paleis Manjakamiadana dat in 1995 door brand verwoest was. Inmiddels is het gebouw weer hersteld.

Niet ver van de Rova ligt het stenen paleis van Andafiavaratra tegenwoordig een museum met informatie over de Merina koningen en hun leefwijze en uit de brand geredde voorwerpen uit de Rova van Antananarivo. Het paleis werd gebouwd met 4 torens voor de toenmalige premier Rainilaiarivony die er woonde van 1864 tot 1895. Tijdens de Franse bezetting na 1895 was het een tijdje een kazerne. Na de onafhankelijkheid werd het gebruikt als hof, kunstschool, presidentieel paleis en opnieuw als verblijfplaats voor de premier.

Nog even bij de Katholieke kathedraal Andohalo iets verder van het uitzicht genoten waarna we naar een ander hoger gelegen gedeelte van de stad gingen. Hier via trappen met vele winkels en kraampjes aan de zijkant naar de belangrijkste straat van de stad de Avenue de l'Independance gelopen. Dit gedeelte was erg druk met winkelende mensen.

 
Toen wij er waren was men de stad aan het versieren om de onafhankelijkheid te vieren van Frankrijk die 26 juni 1960 was uitgeroepen. Overal verkocht men vlaggen, kleurrijke versieringen en ballonnen. Het was een brede lange straat met het stadskantoor Mairie d’ Antananarivo en aan het einde het oude treinstation van Tana Gare Soarano een statig gebouw wat tegenwoordig een klein winkelcentrum is waar wij wat hebben gegeten in een eetcafé.
 
Verder heb je in Antananarivo een dierentuin en museum Parc Botanique et Zoologique de Tsimbazaza. In de dierentuin met botanische tuin zie je voornamelijk dieren die in Madagaskar voorkomen waaronder verschillende soorten lemuren. In het park bij de dierentuin heb je ook het museum Musée d'Académie Malgache met een tentoonstelling met informatie over de stammen en begrafenisrituelen van Madagaskar. Ook overblijfselen van inheemse dieren die uitgestorven zijn kan je er zien.

Na onze prachtige rondreis door Madagaskar zijn met een nachtvlucht van Kenya Airways via Nairobi weer naar Amsterdam gevlogen.
 

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud