Cuenca Parque Nacional Cajas - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Cuenca Parque Nacional Cajas

Amerika > Ecuador
Parque Nacional Cajas - nabij Cuenca
Cajas National Park - Nabij Cuenca - Ecuador
Cajas National Park - Nabij Cuenca - Ecuador
Vanuit Cuenca gingen we in de vroege morgen naar het ongeveer 30km van Cuenca in de hooglanden van Ecuador gelegen Nationaal Park, Parque Nacional Cajas. Het park ligt op een hoogte tussen 3100 en 4450m boven de zeespiegel. Hierdoor krijgt men een bijzonder landschap. Vanaf de stad ging het stijgend omhoog naar circa 4000 meter hoogte. Afwisselend berg en heuvellandschap met begroeiing van diverse bomen, struiken en soms op de hoger gelegen stukken mos of andere lage begroeiing. Vanaf het Nationale Park Cajas komt het grootste gedeelte van de drinkwatervoorziening van Cuenca. Het gebied van het Nationale Park en omgeving houd namelijk erg veel vocht vast door de samenstelling van de begroeiing, mossen en andere watervasthoudende planten. Dit water komt op een gegeven moment vrij en gaat dan via stroompjes, beekjes en riviertjes weg. Deze zijn vaak snelstromend waardoor deze gebruikt worden voor waterkrachtcentrales. Volgens de gids die we hadden gebruikt Ecuador 70% van zijn energie (waarschijnlijk alleen elekriciteit) uit waterkrachtcentrales. De bedoeling is dat men na bouw van nog enkele centrales binnenkort zelfs stroom kan exporteren.

We stopten bij het bezoekerscentrum waar we nog even naar het toilet konden. Tevens moet men zich hier eerst aanmelden. In het park is toegang gratis maar er is wel een maximum aantal personen die er mogen wandelen per dag. Er gaan 2 wegen door het park. Een is de weg Cuenca - Molleturo - Naranjal – Guayaquil. Men komt dan bij het bezoekerscentrum en Refugio at Laguna Toreadora. Als men het park inkomt met de auto of bus kan men een bewijs met tijd meekrijgen zodat men bij de uitgang weet hoelang je er bent geweest.


Na het bezoekerscentrum was het nog enkele minuten naar het vertrekpunt van de wandeling. We kregen een folder met de vogels van het park, uitleg over het park en een ticket om in het park te mogen wandelen. Wij hadden geluk met het weer. Het was >20C en zonnig wat blijkbaar niet vaak voorkomt. De temperatuur is er gemiddeld 13,2° C en er is veel neerslag van gemiddeld 1.072 mm. Deze regen en wolken blijven hier vaak hangen en creeren een apart ecosysteem. Het weer kan hier snel omslaan dus hier moet je rekening houden met alle weersomstandigheden. Ook is mogelijk dat je hier verschijnselen van hoogteziekte krijgt. Helaas heb ik er ook last van gehad, n.l. kortademigheid, last van maag en lichte hoofdpijn. Heb dus rustig aan gedaan.

Cajas National Park - Nabij Cuenca - Ecuador
Cajas National Park - Nabij Cuenca - Ecuador
Je ziet er  verschillende soorten grassen, vele soorten vochtminnende en vasthoudende planten en mossen. Hierdoor liepen we tijdens de wandeling vaak over verende ondergrond. Onderweg ook vele bloeiende planten en kleine struikjes.

Het landschap was berg - heuvelachtig met overal om je heen vele meren en plasjes. De kleur die overheerste was bruingroen van vooral van de vele sponzige mossoorten. Het was een ongewoon landschap  De dag erna waren we door het park gereden met meer bewolking en daardoor had het wat mysterieus. Als je in de buurt bent van Cuenca bent moet je hier zeker naartoe.
Voor beschrijving van Cuenca en andere bestemmingen op onze rondreis kijk op de desbetreffende pagina's via menu.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud