Malawi - Lake Malawi - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Malawi - Lake Malawi

Afrika > Afrika Mozambique Malawi
Malawi - Lake Malawi
Chembe Village
Schiereiland Cape Maclear

Foto en Diashow
Lake Malawi - Chembe Village

Basisschool van Chembe - Lake Malawi
Basisschool van Chembe - Malawi

Na het Zomba plateau en Liwonde National Park zijn we naar Lake Malawi of Lake Nyasa gereden. Het was een korte rit want we waren rond 12 uur bij het schiereiland Cape McLear. Onze kampeerplaats was in Chembe bij de Fat Monkey lodge. Hier een aantal huisjes en een kleine kampeerplaats direkt aan het strand van Lake Malawi. Er was ook een openlucht restaurant en bar met uitzicht op het meer. De volgende dag hebben we een dorpswandeling gemaakt voor 1000 Malawi Kwacha (100 Malawi Kwacha = ca 0,5 Euro)Vanuit onze kampeerplaats liepen we eerst langs een waterput waar enkele vrouwen water aan het pompen waren. Schoolkinderen liepen met ons mee naar de Cape Maclear Primary School. Hier kregen wij een rondleiding en mochten we een les bijwonen in een klas. Op deze school zitten ongeveer 2000 kinderen met 12 leraren en 5 vrijwilligers. Per klas zitten de leerlingen met ongeveer 150 man in een klas. We kregen uitleg van de hoofdonderwijzer en een lerares van de school. Daarna gingen we naar een klas. Hier waren al een groot aantal kinderen aanwezig en wij mochten er tussen zitten in de schoolbanken. De les ging over tourisme en de sociale aspecten ervan. Wat opviel was dat er ondanks de grootte van de klas toch interactief lesgegeven werd. De leraar had een vraag en vroeg aan de kinderen het antwoord. Daarna werd het gezamenlijk herhaald. Als iets belangrijks goed werd beantwoord werd er geklapt. Was interesant om te zien hoe hier lesgegeven werd. Hierna nog even op het schoolplein rondgekeken waarbij veel kinderen om ons heen stonden en natuurlijk op de foto wilden.

Drogen van vis aan het strand op tafels - Chembe - Lake Malawi
Mannen aan de was - Lake Malawi - Chembe

Na het schoolbezoek zijn we het dorp ingelopen en zagen we hoe diverse vrouwen bezig waren met hun dagelijkse werkzaamheden. Ze waren rijst of mais aan het schoonmaken, een eend aan het kaal plukken en diverse andere dingen. Zagen steenovens met zelf gemaakte stenen, liepen over een kleine markt en door de straatjes van het sdorp. De meeste huizen waren hier van gebakken of ongebakken steen. Het laatste stuk van de wandeling ging over het strand. Hier werd de vis gedroogd in de zon op lange tafels. Maar ook werd er vis gerookt. Deze vis was natuurlijk duurder maar het ging wel sneller. Langs de oever enkele vissersbootjes met vissersnetten. Meestal vaarde
men in de avond uit. Alleen er was wel een probleem. Met het vissen werden ook heel veel kleine visjes en bijvangst meegevangen. Hierdoor en doordat er ook overgevist werd op het meer ziet het er naar uit dat het meer langzaam leeggevist wordt. Met het probleem dat er een werk - inkomsten - voedselbron verloren gaat. Tijdens de wandeling hebben we in ieder geval een indruk gekregen hoe de mensen hier leefden en woonden.

Na Lake Malawi in ongeveer 1 1/2 dag doorgereden naar Zambia met als hoogtepunt South Luangwa National Park.  Kijk op de pagina van South Luangwa National Park.

Kinderen van Chembe rondom huizen - Lake Malawi
Kinderen van Chembe - Lake Malawi - Chembe

Informatie Lake Malawi

Lake malawi of Lake Nyasa is een van de grotere meren in Afrika. Het is het derde grootste meer van Afrika en achtste grootste meer ter wereld.  Het is het meest zuidelijke meer aan de Grote Riftvallei in Oost-Afrika. Het wordt omgeven door de landen Mozambique, Malawi en Tanzania. Het meer is ongeveer 56okm lang en 75km op zijn breedste punt en beslaat een gebied van circa 29.600 km². Circa driekwart ligt in Malawi en de rest in Mozambique.

Het Malawimeer is bekend om zijn vele endemische cichliden. Er komt welgeteld maar één non-endemische cichlide voort in het meer; de Tilapia Rendalli. Hoofdzakelijk zijn deze cichliden onder te verdelen in 3 categorieën:
- Utaka's: Voornamelijk grote rovers (17-45 cm). de naam komt van de inheemse bevolking die deze vissen Utaka noemt .
- Mbuna's: Kleinblijvende, veelal dominante, kleurrijke soorten (7-17 cm).
- Keizerchiclides (Aulonocara's):  Vredige, zandbewonende cichliden (10-20 cm); in het verleden ook wel keizerbaarzen genoemd.

Zonsondergang Lake Malawi - Lake Malawi
Kinderen liggend in visnetten strand van Chembe - Lake Malawi

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud