Introduktie rondreis - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Introduktie rondreis

Afrika > Namibië
Namibië - AfriCat Foundation
Namibië - AfriCat Foundation  - Jachtluipaard
Namibië - Etosha National park - Etosha Pan met op de achtergrond Giraffe

Namibië gelegen aan de Afrikaanse zuid-west kust was onze vakantiebestemming in juli 2008. We hebben Namibië ervaren als een land met een landschap van extremen. We zijn begonnen in Windhoek dat de hoofdstad van het land is. Daarna kennis gemaakt met het werk van de  AfriCat Foundation gelegen bij Otjiwarongo. De AfriCat Foundation heeft als doel de tolerantie en educatie  ten opzichte van carnivoren zoals cheetahs, wilde honden en luipaarden te verhogen. Tevens doet men aan onderzoek en vangt gewonden of wezen op om ze te proberen terug te zetten in het wild.

Maar een van de hoogtepunten was Etosha National Park waar we twee hele dagen verbleven. We hadden onze overnachtingsplaatsen in Namibia Wildlfe Resorts Etosha - Okaukuejo en in Halali. In Etosha hebben we een aantal gamedrives gemaakt door het open landschap. Natuurlijk zagen we ook de Etosha Pan de uitgestrekte zoutvlakte (circa 5000km²) die vrijwel onbegroeid is. We hebben veel beesten gezien vooral bij het gedeelte van de Pan richting Halali waren er veel. Hier was het gras nog het lekkerst. Wat hebben we gezien o.a.: steppezebra's, gnoes, gemsbokken, koedoes, elandantilope, hartebeesten, springbokken. Het spectaculairste was de ontmoeting met een groep leeuwen. Eerst zagen we een vrouwtje met 6 welpjes. Prachtig mijn hard sloeg gewoon over. Maar ze waren niet alleen er waren ook nog 2 vrouwtjes en een mannetje. Natuurlijk een tijdje gekeken hoe de welpjes met elkaar speelden. Een bijzondere ontmoeting. Maar ook heel bijzonder waren de twee zwarte neushoorns die we in de avond zagen bij de verlichte waterpoel van Okaukuejo. Ze kwamen erg dicht bij. Dat zal ik niet vaak meemaken denk ik. Meestal zijn ze moeilijk te vinden. Heel bijzonder Etosha National park.

Namibië - Etosha National park - waterpoel in de nabijheid van Okaukuejo
Namibië - Etosha National park - Zwarte neushoorn - Okaukuejo
Namibië - Etosha National park - Steppezebra's - Plains Zebra

Verder hebben we in het Noordwesten een bezoek gebracht aan een traditionele stam de Himba's. De schaars geklede vrouwen smeren zich in met een mengsel van botervet, oker en kruiden. Dit mengsel beschermt hun huid tegen de stralen van de zon en geeft de vrouwen een diep roodbruine tint. Ze proberen de traditionele leefwijze van vroeger te behouden maar worden natuurlijk beïnvloed door andere modernere culturen. We hebben rondgekeken en de stamoudste en een aantal vrouwen en kinderen ontmoet. Kregen uitleg over de leefwijze van de stam en de manier van leven.  

Na het bezoek aan de Himba's zijn we verder gegaan naar Noordwest Damaraland aan de Uniab rivier waar we in de Palmwag Lodge verbleven. Deze is gelegen in een van de grootste´ private Concession area's in the world and Wilderness safaris ´. Hier een prachtig landschap met tafelbergen, palmen en natuurlijk wild. In Palmwag vindt je de Save the Rhino Trust. Deze organisatie doet onderzoek naar de zeldzame  zwarte neushoorn en de woestijnolifant. In Palmwag hebben we ook een gamedrive gemaakt waar we o.a. gemsbokken en bergzebra's hebben gezien. De zebra's liepen heel gemakkelijk de steile hellingen van de bergen op. Ook hadden ze een andere tekening als de steppezebra's. Een van de belangrijkste kenmerken was de witte onderkant. Ook een verrassing was de ontmoeting met een woestijnolifant in ons tentenkamp. We hebben deze een tijd kunnen bekijken terwijl hij tussen de tenten aan het eten en het lopen was. Erg spannend en spectaculair.

Himba stam - Noord-West Namibië
Palmwag -  Namibië - Woestijnolifant
Palmwag - Namibië - Landschap met bergzebra's

Ook wat cultuur in de vorm van rotsschilderingen. Deze hebben we gezien bij Twijfelfontein en Brandberg. Hier een aantal rotsschilderingen van de San - bosjesmannen. Bij Brandberg was het een mooie wandeling van circa 1,5 uur met mooie uitzichten op de bergen rondom naar de 'White Lady of Brandberg'. Een beschilderd fries waarvan men eerst dacht dat er een witte vrouw opstond. Maar nu is men er van overtuigd dat het waarschijnlijk een jager of medicijnman is.

Het Skeleton Coast National Park in de nabijheid van Swakopmund was onze volgende bestemming. We hebben bij Cape Cross een Kaapse Pelsrobbenkolonie bezocht. Wat een herrie en stank maken deze ruim 100.000 grote kolonie. Overal een wirwar van zeehonden, vrouwtjes, mannetjes en jongen. Aan de kant en nog meer in de zee. Wat een grote hoeveelheid en ze waren niet altijd vredelievend tegen elkaar. Rondom Swakopmund hebben we in de zandduinen rondom een excursie gemaakt naar de kleinste vijf. Een leerzame relaxte excursie door een mooi duinenlandschap. We hebben er o.a. gezien de 'Webfooted Palmato Gekko, Peringuey's Adder (Sidewinder) Namaqua Desert Chameleon, Shovel-Snouted Lizard, Beetles'.  In Swakopmund wat rondgelopen en de huizen bekeken in Duits georiënteerde bouwstijl. Even een rustpunt tijdens de rondreis.

Brandberg -  Namibië -  White Lady rotsschildering
Cape Cross -  Namibië  - Kaapse Pelsrobben
Namibië - Duinen bij Swakopmund

Na Swakopmund zijn we naar het Namib-Naukluft National Park gegaan. Een woestijngebied waar we op verschillende plaatsen hebben overnacht. We zijn er o.a. bij zonsopkomst naar de Sossusvlei geweest. Deze indrukwekkende roodkleurige zandduinen van max.300meter hoogte zijn waarschijnlijk de hoogste ter wereld. Wij hebben een van deze zandduinen beklommen zodat we de zon opzagen komen met een prachtig uitzicht op de omgeving. De kleuren en schaduwen veranderden met de minuut. Prachtig. Hierna zijn we verder gegaan richting Dead Vlei. Deze vallei tussen de duinen is gevormd doordat af en toe de rivier de Tsauchab overstroomd tot hier. De bodem is bedekt met leem van de rivier. In de vlei enkele oude dode bomen.

Namibië -  Sossusvlei
Namibië -  Sossusvlei - Death Vlei
Namibië - Fish River Canyon

Onze laatste bestemming in Namibië was de Fish River Canyon. Deze Canyon is de op een na langste ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Een indrukwekkend landschap in het zuiden van Namibië. De canyon is gelegen aan de benedenloop van de Visrivier en is circa 160 km lang, tot 27 km breed en op sommige plaatsen tot 550 meter diep. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier uit in de Oranjerivier. We hebben een klein stukje hiervan kunnen zien vanaf twee uitzichtpunten. Na de Canyon zijn we naar Oranjerivier gegaan waar we de laatste dagen in Namibië doorbrachten. Hierna gingen we naar Zuid Afrika Kaapstad waar we nog enkele excursie´s hebben gemaakt.

Voor foto´s van deze reis ga via de indexpagina  Namibië - Zuid Afrika naar de fotopagina´s die via Adobe Flash Player te bekijken zijn.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Copyright - Disclaimer:  Gerard Meuffels - Henk Dijkman - All rights reserved
Contact via E-mail

Alle foto's zijn eigendom van Gerard Meuffels - Henk Dijkman
All pictures are property from Gerard Meuffels - Henk Dijkman

Informatie op de pagina's zijn verkregen via Wikipedia - Insight Guide - Capitool Reisgidsen - lokale folders en diverse internetpagina's.

Informatie redaktie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman    
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Mijn recentste stock photography op Dreamstime

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud