Cano Negro - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Cano Negro

Amerika > Costa Rica
Caño Negro - provincie Alajuela
Na ons verblijf bij Tortuguero zijn we dezelfde weg weer naar La Pavona gevaren. Bij de aanlegsteiger vindt je een restaurant, snack kiosk en toiletten (1USD p.p.) Hierna met de bus doorgereden naar Fortuna in ruim 4 uur (excl. Stop) Gedeeltelijk door bos, stedelijk gebied en akkers gereden. Fortuna staat bekend om de actieve kegelvormige stratovulkaan Arenal. Helaas hebben hiervan alleen de onderzijde van gezien aangezien deze in de wolken lag.

We hadden onze overnachtinghotel ca.2km vanaf Fortuna. We hadden simpele huisjes-casita’s die soms gekoppeld waren.
Direct na aankomst zijn we naar Fortuna waterval – Catarata del rio Fortuna gegaan. Deze ligt ca. 5 km vanaf Fortuna aan de voet van de slapende Chato vulkaan in de buurt van de vulkaan Arenal. Entree is 11USD volwassene (dec 2015) openingstijden 7.30-16.00uur en hier boven heeft men een restaurant, cadeauwinkel, toiletten en douches. Je daalt het eerste gedeelte via een goed betonpad en het laatste stuk via open tegels via circa 500 trappen door bossen naar de onderzijde van de waterval. Hier een niet al brede waterval die gevoed wordt door de Arenal rivier. Het water kletste ca.70 meter in een bekken naar beneden in een snelstromend riviertje waarna het tussen de rotsen om een bocht wegstroomde. Je kon wat in het water badderen vooral net om de bocht waar weinig rotsen waren. Terug was hetzelfde pad alleen nu omhoog. Dus erg vermoeiend vooral aangezien de temperatuur ca.30C was en het vochtig was. We waren drijfnat van het zweet.

Aangezien het kerstavond was zijn we in een goed restaurant in Fortuna gaan eten. Na de maaltijd werden door reisgenoten gekochte kerstcadeaus verdeeld. Zo hadden we nog wat kerstmis.
Vanuit Fortuna zijn we in 2 uur naar het vertrekpunt van onze boottocht bij Caño Negro een natuurgebied en draslandgebied bij de grens van Nicaragua. We reden door een landschap met diverse plantages van bananen, Cassave maar vooral grote ananasvelden zo ver als je kon kijken.

Onderweg bij een oversteek van een rivier stopte we om naar een grote groep Green Iquana – Groene Leguanen te kijken. Ze zaten dicht bij de weg en hebben daar blijkbaar een vaste plek.

Bij de plaats Los Chiles vertrekken de meeste boten met vele toeristen die met soms grote bussen aangevoerd worden. Dus kan wat druk zijn. Helaas gaan de meeste boten vanaf Los Chiles hier niet echt naar het natuurreservaat Cano Negro Wildlife Refuge omdat dit ruim 20km vanaf de plaats ligt. Wij dus ook niet. We gingen gelukkig op een boot met dak want het regende regelmatig zoals op de dagen dat we in Costa Rica waren. We voeren in rustig tempo over de rivier Río Frío richting Caño Negro. Langs de rivier een smalle strook met natuurlijk weer vele palmen en andere bomen. Een van die bomen zat vol met mooie gele bloemen. Zagen onderweg vele vogels waaronder ijsvogels o.a. de Amazone-ijsvogel - Chloroceryle amazona en diverse reigers o.a. koereiger - Bubulcus ibis, een kleine witte reigersoort maar ook een aparte reigersoort de schuitbekreiger of lepelbekreiger - Cochlearius cochlearius. Deze heeft een bijna zwarte kop met opvallende kuif, brede afgeplatte snavel en is 45-50 cm groot. Ook zagen we enkele apensoorten zoals enkele groepjes Brulapen - Alouatta die van zich lieten horen. Ook Kapucijnerapen - white faced capuchin monkey met hun gele kop en gedeelte bovenlijf. Ze zaten vaak hoog in de boom tussen de boomtakken verscholen. We zagen ook enkele kleine brilkaaimannen _ gewone kaaiman - Caiman crocodilus. Soms op de oever of in het water. Ze waren wel wat schuw want als we wat te dichtbij kwamen waren ze meteen onder water. Op een boom zagen we een aantal kleine vleermuizen Long-nosed bat ca.4 cm groot. Er zaten ca.10 stuks verticaal op een rijtje tegen een boomstam. Het kopje met oogjes zagen we goed. Onderweg hebben we op de boot een lunch genuttigd waarna we dezelfde weg terug gingen. Een interessante boottocht vooral voor vogelaars. Alleen jammer dat het niet echt in het reservaat Caño Negro was.

Gingen terug naar Fortuna waarna we de volgende dag naar een natuurgebied rondom de vulkaan Rincon de la Vieja.Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud