Puerto Lopez - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Puerto Lopez

Amerika > Ecuador
Puerto Lopez aan de Pacifische kust
Na ons verblijf in Cuenca zijn we naar de kust gereden. Het was een lange rit van ca.7,5uur en kwamen laat in de middag rond 18uur aan in Puerto Lopez. We reden eerst vanaf Cuenca dwars door de in de hooglanden gelegen Nationale Park Cajas – Parque Nacional Cajas (ca. 1 ½ uur)  Een bijzonder landschap met afwisselend berg en heuvellandschap met begroeiing van diverse bomen, struiken en soms op de hoger gelegen stukken mos of andere lage begroeiing. In het Nationale Park hebben we nog een stop gemaakt bij de pas ’Tres Cruzes- 4167m’. Hier was een uitzichtpunt waar ook 3 kruizen stonden. Het weer was heel anders als de dag ervoor. Toen was het helder, zonnig met vrijwel strakke blauwe lucht en redelijke temperatuur. Nu was het zwaar bewolkt en erg koud. Zo zie je dat vooral in bergachtige gebieden het weer erg wisselend kan zijn. Vanuit het park was het nog een groot gedeelte door bergachtig gebied met akker/landbouwgebied en slingerende bergwegen. We hadden tussen de bewolking door nog af en toe zicht op de top van de  Chimborazo vulkaan   (6310m)
Na het berglandschap werd het landschap vlak. Eerst vele cacao, bananen en suikerrietplantages. Daarna circa 2 uur rijden door stedelijk gebied rondom Guayaquil. Om tijd te sparen gingen we naar Mc Donalds om wat te eten. Big Mac was 4,55USD. Tijdens het vlakke gedeelte zagen we onderweg vele vogels waaronder gieren en leguanen in de boom. In de stad liepen er zelfs drie in de berm van de doorgangsweg. Na de stad werd het landschap weer bergachtig en weer klimmen en dalen door een bosrijk landschap.

Zagen een Tarantula of vogelspin de straat oversteken. We zijn gestopt om deze goed te bekijken. Wat een spin, harige poten en een groot lijf. Maakte ook nog even een tussenstop bij wat toeristen kraampjes waar we van onze reisbegeleidster een kokosnoot om te drinken kregen. Heerlijk fris.


Na een lange rit kwamen we dan aan in Puerto Lopez. Een niet al te grote plaats met strand en strandtentjes, een hoofdstraat langs het strand en vele op toeristen afgestemde winkels. Restaurants en bars waren er wel maar deze waren niet groot. Het eten was er eenvoudig.  Soms duurde het in Ecuador en ook in Puerto Lopez erg lang voordat men het eten had op tafel had. We hebben wel eens 1 ½ uur moeten wachten. In de strandtentjes was de voorraad wat men had minimaal.  We hadden al een probleem om 2 biertjes te krijgen. Bij een barretje hadden ze het niet en bij een andere was het de laatste. Het werd eventueel bij buren of in een winkel bijgehaald om ons het toch te kunnen verkopen. De stad vindt ik zelf een stad dat toeristisch nog moet groeien. Zeker een stad die opgeknapt moet worden. Wegen waren slecht, betonnen trottoirs beschadigd, kapot of helemaal omhooggeduwd door wortels van bomen. Gebouwen waren verwaarloosd waardoor ik de plaats er armzalig uit vond zien.

Vanuit Puerto Lopez hebben we een dagexcursie gemaakt waarbij we met de boot naar het eiland Isla La Plata gingen en onderweg naar bultrug walvissen hebben gezocht. Voordat we weggingen hebben we in de haven gekeken naar de bedrijvigheid van de vissers die aankwamen met hun visvangst. De avond van aankomst hebben we ook al staan kijken. Maar toen was er maar een boot. Maar in de ochtend waren er meer. Men droeg kisten met vis uit de boot naar de vrachtwagens of naar de verkooptafels op het strand. Vogels zoals fregatvogels en pelikanen probeerde het de vis uit de bakken te pakken. Af en toe lukte dat want de kisten was hoogstens met een doek bedekt die regelmatig eraf viel. Als ze een vis hadden was het vooral tussen de pelikanen vechten om het van elkaar af te pakken. Er waren massa’s vogels. Bij de truck werd er ijs op de vis gedaan en werd het getransporteerd.

De eerste ochtend was het wel druk rond 7.30uur maar er was hoogstens maar een enkele vissersboot. De tweede dag was het drukker. Er kwamen vele kleine boten, soort roeiboten met redelijk wat vis aan boord. Hierbij werd veel van deze vis verhandeld vanuit de boot. Deze werd in kratten gedaan en soms met touw en digitale gewichtsmeter werd het gewicht gemeten. Verder was er veel bedrijvigheid. De verhandelde vis werd in kratten met ijs naar wagens, tuk tuks of naar verwerkingstafel gebracht. Hier werd de vis schoongemaakt van vel, ingewanden e.d. Er waren verschillende vissoorten zelfs een zwaardvis. Deze ging men ook op het strand schoonmaken en in parten verdelen waarna deze verkocht werden.

Na het rondkijken bij de vissersboten zijn we naar het eiland Isla La Plata gegaan. Een compleet verslag staat natuurlijk ook op mijn eigen internetpagina Isla la Plata onderdeel van het Nationale Park Machalilla.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud