Kathmandu 2 - Durbar Square - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Kathmandu 2 - Durbar Square

Azie > Nepal
Kathmandu - Durbar Square
Swayambunath Tempel


Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel

Als afsluiting van de reis reden we na Bandipur en Chitwan National Park bezocht te hebben terug naar Kathmandu. Was mooi helder weer dus af en toe zagen we stukken van de Himalaya. Prachtig. We sliepen net als de eerste dagen in de toeristenwijk Thamel in Hotel Manang. Wij vonden het een prima hotel, gelegen aan de rand van de wijk. Het was er netjes, personeel was vriendelijk en men had er een gezellig terras. Toen wij er waren was het erg koud (januari) en werd er een warmtelamp en vuurtjes aangemaakt. Eten was goed en men had een uitgebreide kaart met Aziatische en westerse gerechten. Men had zelfs Italiaanse koffie voor de liefhebbers.

Op onze vertrekdag hebben we nog in Kathmandu twee plekken bezocht voordat we in de avond naar het vliegveld gingen. We gingen op tijd naar Swayambhunath. Dit is een oud boeddhistisch tempelcomplex op een lage groene heuvel 2 km aan de westrand van Kathmandu. Het bevat een enorme witte stoepa met erboven een kubus met aan elke kant de ogen van Boeddha geschilderd. De stoepa van Swayambhunath is gebouwd volgens specifieke regels die een symbolische betekenis hebben. De witte halve bol van de stoepa symboliseert de schepping. Beelden van de mediterende Boeddha vertegenwoordigen de vier elementen: aarde, vuur, lucht en water. De dertien vergulde ringen op de spits zijn de dertien graden van kennis die nodig is om het pad te volgen op weg naar de verlichting en het nirwana dat wordt gesymboliseerd door een parasol.

Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel

Men kan de tempel van twee kanten bereiken. Via een hellende weg die rond de heuvel naar de zuidwest ingang loopt of via een trap met 365 treden die naar het belangrijkst platform van de tempel leidt aan de oostkant van de heuvel. Aan de onderkant van de trap grote zittende Boeddhabeelden en er waren hier al vele apen n.l. Makaken (Resusaap - Macaca mulatta) Deze Makaken zijn van een geslacht van apen van de oude wereld. Ze hebben een grijzig bruinige tot rossig gele vacht. De buik is lichter van kleur en de Resusaap heeft een rozig naakt gezicht. Omdat deze apen met grote aantallen rond en op het tempelcomplex rondlopen wordt het ook wel de Monkey Temple of apentempel genoemd.

Voordat we al zwetend en hijgend boven waren moesten we eerst entree betalen om het tempelcomplex te mogen bezoeken. Natuurlijk zagen we de grote witte koepel waar aan elk van de vier zijde een paar grote ogen op waren geschilderd. Deze vertegenwoordigen wijsheid en mededogen. Boven de twee ogen is er ook nog een derde oog het hemelse oog. Bij de ingang na de trap staat een tempel in shikhara stijl (toren in de vorm van bijenkorf) De tweede aan de andere kant was afgebrand en werd gerestaureerd. Bij de Stoepa zelf op de hoeken staan goudkleurige rijkversierde nissen waarin vijf Dhyani-Boeddha's, de Boeddha’s van de vijf richtingen instaan. Verder wordt de koepel omsloten door 211 gebedsmolens waarbij gelovigen altijd met de klok mee om de stoepa lopen en dan de gebedsmolens laten draaien. Verder op het terras vele kleinere stoepa's ook wel Chaitya's genoemd en kleinere pagodes, woonhuizen, souvenirwinkels en Tibetaanse kloosters. Ook zie je overal kleurige gebedsvlaggetjes. Maar omdat de Monkeytempel op een heuvel ligt heeft men ook een prachtig uitzicht op de stad Kathmandu. En tijdens het rondwandelen op het tempelcomplex de apen die veelvuldig hier rondhangen. Dit geeft samen met de vele pelgrims toch een aparte sfeer. We zijn blij dat we deze tempel op het laatst toch hebben bezocht.

Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel
Kathmandu - Swayambhunath tempel of Apentempel

Na ons bezoek zijn we naar het centrum van de stad gereden naar Durbar Square onze laatste bezichtiging van deze vakantie. We begonnen bij het hart van de oude stad en het gebouw waar Kathmandu zijn naam te danken heeft, Katsthamandap, het Houten Huis. Dit bouwwerk uit de 12e eeuw opgericht op een kruispunt van handelsroutes deed oorspronkelijk dienst als gemeenschapscentrum waar (ruil)handel werd bedreven. Van hier heeft Kathmandu zich verder ontwikkelt. Op Durbar Square vele tempels in een architectonische stijl die in de loop van de eeuwen weinig veranderd is. Als om wat voor reden dan ook de tempels hersteld moesten moesten worden werd dat meestal in dezelfde vorm gedaan. Rond het plein vindt je meer dan 50 tempels en andere monumenten. Een aantal van de oudste tempels op het plein zijn gebouwd door Mahendra Malla (1560-1574).  Dit zijn de tempels Jagannath Mandir met erotisch houtsnijwerk, Kotilingeswara Mahadev, Mahendreswara  en de Taleju Mandir (tempel) Deze drie-dak Taleju tempel werd opgericht in 1564 en gebouwd in typisch Newari architectonische stijl en is verheven op platforms die een piramideachtige structuur vormen. Andere bekende tempels zijn de Kasthamandap Mandir en Gopinath Mandir.

Kathmandu - Durbar Square - Koninklijk Paleis
Kathmandu - Durbar Square - Unesco werelderfgoed
Kathmandu - Durbar Square - Unesco werelderfgoed
Kathmandu - Durbar Square - Unesco werelderfgoed

Een van de grotere en belangrijke gebouwen op het plein is het Koninklijk Paleis van de Malla-koningen en ook van de Shah-dynastie van centraal Kathmandu, de Hanuman Dhoka Durbar. Dit is de voormalige zetel van de macht. Je kunt hier naar binnen, er zijn een aantal musea gevestigd en een gedeelte is te bezichtigen. Het complex is vijf hectare groot en omvat veertien binnenplaatsen. Je ziet er mooie indrukwekkende houtsnijwerken. Het paleis is in latere periodes gerenoveerd en uitgebreid, o.a. rond 1769 door koning Prithvi Narayan Shah. Deze heeft enkele torens bij laten bouwen waaronder de negen verdiepingen tellende Basantatoren en kleinere torens van Kirtipur, Patan en Bhaktapur. Nadat de Rama's in 1846 aan de macht kwamen werd de westelijke vleugel toegevoegd met een neoclassicistische gevel. In die tijd was er een grote invloed van Europese architectonische stijlen. Daarom is een gedeelte van het paleis bedekt met o.a. wit stucwerk.

Kathmandu - Durbar Square - Unesco werelderfgoed
Kathmandu - Durbar Square - Unesco werelderfgoed

Om op Kathmandu Durbar Square, of Basantapur Durbar Square rond te lopen moet men wel entree betalen (750RS) Als men meerdere keren hier terug wil komen kan men met een pasfoto en paspoort een meerdaagse pas (visitors pass) krijgen. Een groot gedeelte van het plein is autovrij. Gelovigen offeren bij de vele tempels, handelaren verkopen in een hoek van het plein hun producten, mensen zitten of lopen op/bij de tempels. Sadhoe's of heilige mannen die kleurrijk uitgedost zijn proberen op de foto te komen. Deze sadhoe's die we wel op meerdere plekken tegen zijn gekomen zijn de eerste drie hindoeïstische levensdoelen: kama (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen) opgegeven. Hierdoor hopen ze een spirituele bevrijding (  moksha ) te krijgen door meditatie. Ik betwijfel wel of iedere Sadhoe hier wel echt is en niet vanwege de toerist is verkleed om hieraan geld te verdienen. Op het plein ook heel veel duiven. Ze worden hier gevoerd met bakken vol duivenvoer. Zou wel wat minder kunnen.

We hebben ook op het plein de Kumari Ghar - Kumari Chowk - Kumari Bahal  bezocht. Dit is het huis van de Levende Godin. Deze Kumari Devi van Kathmandu , de goddelijke Kumari onderscheidt zich van andere levende godinnen in de vallei doordat ze door de koning wordt vereerd. Deze Kumari Ghar een drie verdiepingen tellende bakstenen gebouw heeft aan de buitenzijde maar zeker op de binnenplaats vele prachtige  houtsnijwerken van symbolen en goden. Men mag hier wel foto's maken alleen het is wel verboden de Kumari zelf op de foto te nemen. De Levende Godin laat zich af en toe zien vanuit een van de ramen, vooral als haar genoeg wordt geofferd. Er wordt gezegd dat ze antwoord op vragen van toegewijde met behulp van gezichtsexpressie. De kans om haar te zien is het groots in de morgen oflate middag. Wij hebben de eer gehad om haar enkele
momenten te zien. Met Kathmandu was onze reis in Nepal ten einde. We hebben genoten van deze reis en waarschijnlijk zullen we in de toekomst nog eens terug komen.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud