Marrakech - Kopieën - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Marrakech - Kopieën

Afrika > Marokko
Rondreis Marokko
Marrakech

Via de Tich 'n Ticha pas op 2600 meter hoogte reden we door het Atlasgebergte naar Marrakech. Marrakesh (of Marrakech, Marrakesj) (مراكش marrākuš, marrākiš) ligt op de vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van het Hoge Atlasgebergtein in het westen van Marokko. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft 1.070.000 inwoners (2010) en is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat.

Marrakesh is in 1062 gesticht door de Berberse Almoraviden-heerser Yusuf ibn Tashfin en was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De stad was een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd.

In Marrakech hebben we een rondleiding met de groep gemaakt in de ochtend en verder zijn we zelf door de stad gaan lopen. Natuurlijk hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad gezien. We zagen de Koutoubia-moskee (Arabisch: جامع الكتبية) de grootste moskee in Marrakesh gebouwd in traditionele Almohadenstijl . Deze moskee heeft ook de hoogste minaret van de stad. De toren is 77 meter hoog  met inbegrip van de spits van 8 meter.  De minaret is afgebouwd tijdens de regeerperiode van kalief Abu Yusuf Yaqub al-Mansur van de Almohadendynastie (1184-1199), nadat de bouw begonnen was rond 1150, en diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en later voor de Hassan Toren in Rabat. De moskee zelf is van eerdere datum want deze is herbouwd omdat het niet coorect gericht was naar Mekka.

Marokko - Fez of Fès - Koninklijk Paleis Fès el- Jedid
Marokko - Fez of Fès - Koninklijk Paleis Fès el- Jedid

Aangezien de toren zo hoog was en tevens rondom een verbod is voor hogere gebouwen is het een goed herkenningspunt om naar het oude stadsgedeelte te gaan. Deze historische kern van de stad (de medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. We zagen de stadsmuur in roodtinten met diverse stadspoorten en het bekende plein Djemaa el Fna het plein van Marrakech. Hier heb je de hele dag bedrijvigheid. Overdag heb je er vele kraampjes waar je van alles kan kopen. In de avond worden deze kraampjes vervangen door eettentjes waar men diverse lokale gerechten kan eten. Op het plein zijn niet alleen vele toeristen maar ook de lokale komen ook op het plein om zich te vermaken met de vele straatartiesten waaronder acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, muzikanten en tanden trekkers.

Als je wilt gaan shoppen moet je achter en naast het Djemaa el Fna plein zijn. Daar vindt je de soeks of bazar. Dit zijn vele kleine straten en steegjes waar men een kleurrijk geheel ziet met producten zoals kleding, schoenen, kruiden, hoeden, lampen, stoffen, manden, tapijten, schalen, wol en vazen komen tijdens een wandeling voorbij. Je vindt er een exotische sfeer. Daarnaast nog naar het Palais de la Bahia geweest.


Na Marrakech hadden we nog enkele dagen. We reden hiervoor in circa 2 1/2 uur naar het vissersstadje Essaouira. aan de Atlantische Oceaan.Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud