Monteverde - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Monteverde

Amerika > Costa Rica
Monteverde
San Gerardo de Dota - Nationaal Park Los Quetzales
Nationaal Park Marino Ballena
Na het bezoek aan het Nationaal park Rincón de la Vieja met zijn vulkanische activiteiten reden we ca. 4 uur naar Monteverde op een hoogte van 1400 meter boven zeespiegel. Tijdens de rit reden we het laatste stuk over een grindweg naar Monteverde en hadden we prachtig zicht over de Central Pacific kustlijn en de Golf van Nicoya tussen het schiereiland Nicoya en Costa Rica's vasteland.

n Monteverde is het over het algemeen wat koeler, gemiddelde temperatuur 18°C, hoge vochtigheidsgraad tussen 74% en 97%, neerslag ca. 3.000 mm. per jaar. Door dit hoge vochtigheidsgehalte lijkt het soms dat er nevel hangt waardoor je er rondom diverse nevelwouden met een verscheidenheid aan flora en fauna met bijzondere groene kleurschakeringen kan vinden. Hier kan je heerlijk wandelen en er worden diverse avontuurlijke activiteiten georganiseerd door verschillende bedrijven. Let wel op het weer. Zon, regen en wind kunnen elkaar snel afwisselen.
Wijzelf zijn naar het Selvatura Adventure Park gegaan ongeveer 15 minuten rijden vanaf het centrum van Monteverde. Vervoer naar het park is mogelijk met pendel vanaf de winkel van Selvatura Park. Onderstaande enkele activiteiten die hier mogelijk zijn.
  • Tree Top Walkways - Sky Walk – 30USD: Je loopt over 8 verschillende hangbruggen met een breedte van ca.1,5m en verschillende lengtes tussen 50m en 170m en hoogte van 12m tot 60m loopt. Wijzelf hebben dit gedaan. Je loopt in 1,5-2uur door en over de hellingen van het Monteverde Cloud Forest met zijn dichtbegroeide bossen. Bij de bruggen loop je over de boomtoppen en kijk je diep naar beneden met af en toe een riviertje. We zagen vele verschillende bomen, ( boom ) varens, struiken en planten sommige niet parasitair groeiend en bloeiend op andere planten zoals o.a. de bromelia, orchidee en korstmossen. Deze prachtige wandeling is zeker aan te raden en door vrijwel iedereen te doen. Houd er rekening mee dat de bruggen af en toe kunnen schommelen.
  • Zip Line Canopy Tour – 50USD: Voor de waaghalzen het avontuur waarbij je hangend in een tuigje glijd je via 15 kabels op grote hoogte naar de 18 verschillende platforms gaat waarbij je in snelle vaart over de boomtoppen vliegt. Kijk op het you-tube filmpje hoe dit in zijn werk gaat.
  • Vlindertuin – 15USD
  • Colibrie tuin – 5USD: 14 verschillende soorten zijn er te zien
  • Herpetarium – 15USD: Reptielen  amfibieën tentoonstelling waarbij je kikkers, hagedissen , gekko's en slangen tijdens een rondleiding kan observeren in terrariums met gespecialiseerde klimaatbeheersing die deze prachtige wezens een huiselijke leefomgeving biedt.

In Monteverder zelf hebben we een Herpetarium met vooral kikkers bezocht. Wat me vooral bijblijft is dat vooral de felgekleurde kikkertjes slechts enkele cm groot zijn.
Ook hebben we een avondwandeling gemaakt zoals de Hidden Valley Night Tour – 25 USD. De wandeling begon nadat de zon onder was om 17.30uur. Hiervoor gingen we iets buiten Monteverde naar een bosgebied. 
Na aanmelding, krijgen van een zaklamp begonnen we aan de niet al te inspannende korte wandeling door het donkere bos. 
We stopten regelmatig als de gids iets had gezien, kregen uitleg en konden met een soort macroverrekijker 
gedetailleerd naar de diverse dieren kijken. We zagen o.a. enkele vogels die aan het slapen waren in bomen en struiken. Verschillende spinnen, amfibieen waaronder kikkertjes en het hoogtepunt een lange dunne groen slang – Green
 Vine Snake die ca.2 lang  kan worden. Deze zat om in een boomtak verstrengeld. De wandeling duurde ca.2uur, was interessant maar als je bekijkt wat je ervoor betaalt vindt ik dat het eigenlijk overbetaald is. 
Op onze vrije dag zijn we wezen wandelen in het regenwoud Curi Cancha Reserve http://www.curi-cancha.com/ ca.3km vanaf Monteverde. Het park is ca.83 hectare groot en ligt op 1450m tot 1615m hoogte. Je kan er vrij 
wandelen waarbij je met behulp van een kaartje over de 7km lange boswandelpaden kan rondlopen. Je hebt enkele uitzichtpunten en een plek waar je veel kolibries kan zien die af komen op de bakjes suikerwater die aan een 
boom hangen. In het park zijn ca.200 verschillende vogels te vinden waaronder de Quetzal. We hoorde deze wel maar zien was een stap te ver. Wel vele kleinere vogels gezien.
Er zijn ook dieren te zien. Wijzelf zagen al vrij snel 2 agoutis, ca.50cm grote knaagdieren, bruin en glad behaard. Ze zaten rustig te eten tussen de bomen. Verder zouden er luiaards, gordeldieren en 3 soorten apen zoals
capucijneraap, brulaap en slingeraap. Ondanks dat we niet veel dieren hebben gezien was het een heerlijke wandeling.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud