Valdez - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Valdez

Amerika > Alaska Verenigde Staten
Richardson highway Alaska route 4
Wortington Glacier - Keystone Canyon - Bridal Veil Falls - Horse Tail falss
Solomon Gulch Hatchery fish weir - Valdez - Prince William Sound
Na ons bezoek aan het Wrangell-St.Elias National Park reden we vanaf McCarthy terug via de McCarthy Road naar de Edgerton Highway – Chitina - Alaska route 10. Vanaf daar naar de Richardson highway – Alaska route 4 waar we richting Valdez reden. Dit was een prachtige route met vergezichten over bergtoppen en af en toe een gletsjer. Helaas was het erg bewolkt dus ons zicht was beperkt. Niet ver van de Richardson highway ligt de Worthington Glacier. Hier kan je een korte wandeling maken naar een uitzichtpunt waarbij je de morene van de gletsjer kan zien. Wij gingen vanaf het geasfalteerde pad af en liepen over een rotspad naar het begin van de gletsjer. Hier was een waterstroompje die vanuit de binnenkant van de gletsjer stroomde. De gletsjers in Alaska zijn erg aan het smelten. De druppels en soms wat grotere ijsstukken vielen in het waterstroompje. Hierboven een helderblauw stuk ijs. Boven op de gletsjer was het vervuild met zand en stenen. Ook was er voor de morene een kleine waterval.
Reden verder via de Keystone Canyon regelmatig langs het riviertje Lowe Rive waarbij we diverse watervallen zagen o.a. de Bridal Veil Falls en de Horsetail Falls.
 
Overnachting in Valdez was in het Keystone hotel. Een hotel met eenvoudige kamers met simpel continentaal ontbijt inbegrepen.  
 
Wat kan je doen in Valdez
  • Solomon Gulch Hatchery Fish weir - dayville road. Aan de overzijde van de baai bij een riviertje die in de baai uitkomt zwemmen in het seizoen grote hoeveelheden zalmen vanuit de zee het riviertje op om daar hun eieren te leggen. Het was een schouwspel al die grote zalmen tegen de sterke stroming te zien zwemmen. Helaas bij de waterkering lagen vele zalmen die het niet lukte om eroverheen te springen en daardoor bleven ze op de onderzijde liggen. Zeemeeuwen die hier en op het strand rondliepen pikten o.a. de ogen uit soms zelfs bij levende zalmen.
  • Boottocht Prince William Sound naar o.a. Columbia Glacier met Lu Lu Bell tours – 130USD. Hadden dit geboekt maar vanwege storing zijn we met een kleine watertaxi moeten gaan. Deden zelfde route.
  • Vertrek om 9uur vanaf de haven langs zalm verwerkende industrie. Zagen op zee vele vissersboten die aan het vissen waren. Ze hadden alle een kleine boot die het net in het water uitspreidde. Daarna vaart de boot even waarna het net aangetrokken wordt en dichtbij de boot het dek gehesen wordt. Als de boot vol is neemt een grotere boot de vis over en deze gaat hiermee naar de visverwerkingsfabrieken o.a. voor ingeblikte vis. Langs de kust diverse watervallen, door bewolking weinig bergtoppen.
  • Gingen door een smalle doorgang waarna we bij doorgang Valdez Arm kwamen. Zagen de Valdez olieterminal en de plek waar 24 maart 1989 de olietanker Exxon Valdez op Bligh Reef botste waarna miljoenen liters olie in zee terecht kwam. Dit was de één na grootste ecologische ramp uit de Amerikaanse geschiedenis.
 
 
 
10 miles ca. 16km vanaf 1979
 
https://www.valdezfisheries.org/the-hatchery/
 
https://www.valdezfisheries.org/
 


Valdez - Prince William Sound Columbia gletsjer
Daarna kwamen we in de Prince William Sound waarna we de Columbia Bay in gingen. Hier lagen al kleinere ijsschotsen in het water. Heel in de verte zagen we de Columbia gletsjer de op een na grootste vloedwatergletsjer in Noord-Amerika en de grootste in Prince William Sound. Om dichterbij te komen moest de stuurman behendig zijn weg zien te vinden tussen de vele ijsschotsen en ijsbergen. Van kleinere tot zeer grote, sommige met mooie verschillende helderblauwe kleuren. Heel erg indrukwekkend.

Had wel het idee als er iets verkeerd gestuurd werd en er was een te grote ijsberg waar we tegen aan kwamen en iets met de boot gebeurde dat er niet veel kans op overleven was in het ijskoude water. De temperatuur was boven water al erg koud ca. 5C, water zelfs lager. De gletsjer smelt hard. Vanaf 1979 is deze 10 mijl – circa 16km kleiner geworden. Tijdens de tocht hadden we mooi zicht op redelijke afstand, enkele 100e meters op de gletsjer die nu uit verschillende stukken bestaat.

Op de terugweg gingen we langs een eiland, Glacier Island dat dichtbij de inham lag. Een vulkanisch eiland waarbij we op de rotsachtige kust enkele honderden zeeleeuwen zagen. Op de kant maakte ze herrie en soms ruzie. In het water kwamen op een gegeven moment groepjes van 8-10 zeeleeuwen langs de boot gezwommen. Synchroon zwemmend en spelend waarbij ze af en toe naar onze boot keken. Prachtig. Ze bleven ruim 15 minuten bij de boot waarna ze weggingen. Verder zagen we er papegaaiduikers en Amerikaanse zeearend.

Ondertussen was het zwaar bewolkt geworden en zagen we niet meer dan enkele 100 meter. Daarna snel terug naar Valdez harbour. Terug 16.30uur. Prachtige tocht.

Na Valdez zijn we via Glennallen naar de Hatcher Pass een slingerende bergweg. We gingen naar Independence Mine State Historical Park. Een oude goudmijn gelegen in een mooi berggebied. Kijk op mijn pagina Independence Mine.
© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud