Tsingy N.P. - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Tsingy N.P.

Afrika > Madagascar
Tsingy de Bemaraha Nationaal Park
Werelderfgoed van Unesco - Madagascar

Na Kirindy National Park verder over zandwegen met een avontuurlijke tocht. Reis 7.30 tot 17.30 met lunchstop. We moesten 2 rivieren oversteken met bush ferry’s. Bij de 1ste ferry bij Tsymafana moesten 4 auto’s via 2 ijzeren planken een houten plateau oprijden en daar op de beperkte ruimte hun plaats innemen. In de haven was men boten aan het lossen met pinda’s en rode bonen. De jongens-mannen moesten erg zware zakken naar de opslagplaats brengen. De ferrytocht over de rivier Tsiribihing duurde ca.45min waarbij het erg warm was ca. 30C met geen beschutting op de ferry uitgezonderd de auto’s. Bij aankomst was het niet ver naar onze lunchplaats Belo sur Tsiribihonhg. De laatste grotere plaats die we tegenkwamen.
Hierna werd de weg steeds slechter. Vol met gaten, hobbels en zelfs moesten we enkele keren door water. De 2de ferry was ook weer een aparte ervaring. De ferry lag niet aan de kant maar ergens midden in het water in de rivier Manambolo. Dit stuk was ondiep dus de boot kon hier niet aan de kant komen. Dus moesten we met de 4WD het eerste stuk door het water waarna we via twee erg schuine balken de boot op moesten rijden. Daarna voeren we in enkele minuten naar de overkant. Het hotel Orchidee du Bemaraha lag ca.10 minuten van de aanlegplaats.

We hadden een hele dag waarbij we het Nationale Park Tsingy de Bemaraha bezochten. Het natuurreservaat 157710 ha groot en te bereiken via de 150km lange weg die wij genomen hebben, met de boot vanaf Ankavandra of via Antsalova een stad ten noorden van het park, waar een vliegveld is dat bereikbaar is vanuit Tsiroanomandidy.

Het reservaat staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is bijzonder vanwege het karstlandschap en kalkmassief dat dusdanig verscheurd is dat er een tsingy ontstaan is. Tsingy is het Malagassische woord voor een formatie van geërodeerde kalksteen. Het ligt rondom de rivier de Manambolo met intacte tropische wouden, meren en mangroven waar er vele diersoorten leven zoals 13 soorten maki's (waarvan 3 overdag leven en 10 's nachts), 94 soorten water- en landvogels, 15 soorten vleermuizen, 22 amfibiesoorten en 66 soorten reptielen.
  • In de vroege ochtend 8-10.30 hebben we een boottocht gemaakt over de Manambolo rivier in traditionele kano’s, twee aan elkaar gebonden met een plank erbovenop om te zitten. Om vooruit te komen moest men met een stok de boot in het ondiepe water voortduwen. Vanaf het water hadden we mooi zicht op de vele rotsformaties. Zagen op een van de rotsen schedels liggen. Deze waren daar traditioneel begraven achter rotsen maar vrijgekomen. Op de oever bezochten we 2 maal grotten waar we stalagmieten en stalagtieten zagen, grotere maar ook kleinere. Weer iets aparts op deze reis.
  • Na de boottocht hebben we een wandeling 3 uur gemaakt door de Tsingy – limestone pinnacle karst. Een prachtige, avontuurlijke wandeling die gedeeltelijk door het Stenen Woud ging. Hierbij moesten we door smalle rotsspleten, beklommen, daalden en staken de rotsen over wat je eigenlijk geen pad kon noemen. Het is niet geschikt voor forsere mensen vanwege de smalle doorgangen en ook niet als je niet van avontuur en onverwachte situaties houdt. Maar het was een aparte ervaring om deze geërodeerde, apart gevormde en scherpe rotsen te zien. We liepen ook nog door de bossen rondom waarbij we het geluk hadden nog 4 brown red-fronted brown lemuren (Eulemur rufifrons) te zien, 3 in een bolletje bij elkaar, 1 apart in de boom. Zagen ook nog een kameleon die aan het vervellen was.

De volgende dag weer de slechte weg terugreden via de 2 ferry’s, ' Avenue of the Baobabs ' naar Morondava.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud