Rincon de la Vieja NP - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Rincon de la Vieja NP

Amerika > Costa Rica
Parque Nacional Rincón de la Vieja
sector Las Pailas - vulkanische activiteiten
Na Fortuna met de vulkaan Arenal zijn we naar het Nationaal park Rincón de la Vieja - spaans: El Parque Nacional Rincón de la Vieja gegaan. Deze ligt in de noordwestelijke provincie Guanacaste van Costa Rica in de nabijheid van Liberia.

Het vulkanisch massief staat bekend om zijn vulkanische activiteiten met 9 kraters en vormt een waterscheiding tussen het Caribisch gebied en de Stille Oceaan waar o.a. de rivieren zoals de rio Blanco, rio Colorado en rio Agohades doorheen stromen. In het gebied ontspringen verder 32 bronnen en je hebt er de hoogste top van Rincon de la Vieja de Santa Maria piek hoogte 1916 meter.
 
Het was ongeveer 1 uur rijden vanaf Fortuna. Voordat we het Nationale park bereikten reden we over een priveweg waar je 700 colones p.p entree moet betalen. Deze werd voor ons betaald. Daarna reden we naar een van de twee ingangen met parkwachtstations.

Parkwachtstation Santa Maria ligt ca.8km (google maps) vanaf het kleine plaatsje San Jorge. Deze ingang ligt dichtbij zwavelhoudende warmwaterbronnen en een waterval. Er is ook een uitkijktoren.
Wijzelf reden naar de westelijke kant van het park naar Parkwachtstation Pailas. Dit is het populairste gedeelte van het park omdat hier de meeste wandelingen - trails vertrekken. Entree van het park is $10 en is open van 7 tot 17 uur. Na 15 uur wordt je niet meer toegelaten. Je kan de wandelingen zelf doen maar het is aan te raden vooral de langere wandelingen met een gids te lopen. Anders zorg voor een kaart van de omgeving. Houd ook rekening mee dat de weersomstandigheden snel kunnen veranderen, dus er kan zowel zon als regen zijn met wolkendek en slecht zicht. Daardoor kan de temperatuur gaan dalen vooral als men wat hoger gaat.
Hieronder een aantal wandelingen.
  • Sendero Las Pailas – Pailas parkwachtkantoor: Deze rondwandeling van ca.6km hebben wij gelopen. Deze loopt in eerste instantie door dichtbegroeide bossen en kruist de rivier rio Colorado. Men is er een toeristisch pad aan het leggen dus het wordt helaas iets minder avontuurlijker. Na het bosgebied kwamen we op een open vlakte waarbij we aan de rand onze eerste vulkanische activiteit tegenkwamen n.l. dampende fumaroles. Dit zijn openingen in de aardkorst waar warme tot zeer hete gassen en dampen uit ontsnappen. Ze bestaan uit waterdamp en kooldioxide, maar kunnen ook giftig zijn zoals waterstofchloride, waterstoffluoride of waterstofsulfide. Tijdens de wandeling verder borrelende modderpoelen waarbij de modder enkele centimeters omhoog werden gespoten. Ook kwamen we enkele meertjes - warmwaterbronnen tegen met zwavel en mineraalhoudend water waardoor de stenen diverse kleuren hadden. Deze vulkanische activiteiten zijn apart om te zien.
  • Las Pailas Summit Trail – Pailas parkwachtkantoor: De eerste 8 km gaat vrij eenvoudig omhoog door tropische bossen met uitzicht op borrelende modderpoelen, warmwaterbronnen, velden van wilde orchideeën, lavarotsen en langs steile hellingen verder naar de top. Bij helder weer heb je op de top een spectaculair uitzicht op het 1640 meter brede kratermeer de vlakte van Guanacaste, het meer van Nicaragua en de Stille Oceaan.
  • Santa María Summit Trail - Santa María parkwachtkantoor: Acht uur durende tocht met uitzicht op tropische bossen en steile hellingen met gestolde lavastromen en lavastenen in de buurt van de top. Wees voorbereid dat de weersomstandigheden door bewolking en mist onvoorspelbaar zijn.
  • Catarata La Cangreja. Deze ligt ten oosten van Las Pailas. Deze 5 km ronde lus trail duurt ongeveer twee uur en gaat door tropisch bos met zicht op enkele heetwaterbronnen, een kristalhelder meer en de prachtige 30 meter hoge waterval.
Kijk voor meer wandelingen in de PDF folder van Visit Costa Rica.

Na het Nationale Park zijn we naar een soort bungalowpark gegaan waar we onze overnachting hadden. We zagen hier en onderweg ernaar toe een neusbeer, grijze eekhoorn en in de bomen rondom aan de overzijde van een rivier een groepje brulapen. Enkele lieten van zich horen met hun doordringende roep die kilometers ver te horen is. Ze doen dat voornamelijk s’morgens en in de avond om andere groepen te laten weten waar ze zitten. Ze kunnen zo veel geluid maken door een speciaal vergroot tongbeen in de hals dat als klankkast fungeert.

De volgende bestemming waar we naartoe gingen was Monteverde waar we gewandeld hebben in het regenwoud Curi Cancha Reserve en waar men diverse avontuurlijke activiteiten kan doen zoals o.a. een canopy tour waarbij je hangend in een tuigje via een kabel op 40 meter hoogte van het ene platform naar het andere gaat tussen de bomen door.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud