Mount Popa - Salay - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Mount Popa - Salay

Azie > Myanmar
Mount Popa - Salay
Republiek Unie van Myanmar - Birma

Na Pyay zijn we in ruim 8 uur naar Mount Popa gereden. Hier sliepen we in Popa mountain resort. Dit hotel ligt op een berg achter de nat tempel Popa Taung Kalat die op een rots ervoor lag. Een Boeddhist pelgrimsoord. Vanuit het terras bij het restaurant heb je een prachtig uitzicht hierop. Zeker een aanrader. Mocht je in het hotel verblijven boek net als wat ik heb gedaan een kamer, de luxe Taung Ka Latt view. Wel iets duurder maar je hebt wel vanaf je terras uitzicht op de tempel.

 
In de ochtend reden we de berg af naar de plaats bij de tempel. We werden in het begin afgezet. Langs de weg vele kraampjes met souvenirs, religieuze spullen, eten en diverse andere dingen. Je hebt er ook apen n.l. makaken rondlopen. Pas op. Ze zijn erg brutaal. We hebben gezien dat ze bananen wegpakten van een fruitkraam en pinda’s uit iemand zijn hand.Na Pyay zijn we in ruim 8 uur naar Mount Popa gereden. Hier sliepen we in Popa mountain resort. Dit hotel ligt op een berg achter de nat tempel Popa Taung Kalat die op een rots ervoor lag. Een Boeddhist pelgrimsoord. Vanuit het terras bij het restaurant heb je een prachtig uitzicht hierop. Zeker een aanrader. Mocht je in het hotel verblijven boek net als wat ik heb gedaan een kamer, de luxe Taung Ka Latt view. Wel iets duurder maar je hebt wel vanaf je terras uitzicht op de tempel.

 
In de ochtend reden we de berg af naar de plaats bij de tempel. We werden in het begin afgezet. Langs de weg vele kraampjes met souvenirs, religieuze spullen, eten en diverse andere dingen. Je hebt er ook apen n.l. makaken rondlopen. Pas op. Ze zijn erg brutaal. We hebben gezien dat ze bananen wegpakten van een fruitkraam en pinda’s uit iemand zijn hand.
In de plaats staan nog enkele pagodes maar voor Taung Kalat tempel moet men halverwege de plaats een overdekte trap op. Het eerste stuk langs vele kraampjes en nog met schoenen aan. Halverwege komt men in het heilige gedeelte waar men net als andere Boeddhistische tempels blootsvoets verder moet. Onderweg zijn wel regelmatig schoonmakers die de trappen schoonmaken. Ze vragen om een donatie. Alleen er staan er zoveel dat je ze niet allemaal iets kan geven. Boven na ongeveer 20 minuten en 777 trappen komt men op een niet al te groot plateau 737m2 waar een vergulde pagode, diverse nat reliekschrijnen en vele Boeddhabeelden te zien zijn. Ook heeft men een panoramisch uitzicht over de omgeving en zie je de vele pelgrims hun geloof aanbidden.

De tempel zelf ligt niet op de werkelijke Mount Popa want dit is de vulkaanhelling die oostelijk ligt met een hoogte van 1518 meter.

Na de tempel reden we in ongeveer 1 ½ uur naar de kleine plaats Salay of Sale ca.38 km zuidelijk van Bagan. Deze plaats is ontstaan als voorstad (satellite town) van Bagan in de 12e en 13e eeuw. Hiervan en periodes erna zijn nog diverse bouwwerken van te zien zoals nog bestaande Boeddhistische tempels en kloosters. Maar ook tempels die helaas wat vervallen zijn maar toch de moeite waard zijn.

Maar het meest bekende is het in 1882 gebouwde houten gebouw Yoke Sone Kyaung met verfijnd Jataka houtsnijwerk aan de buitenzijde. Binnen in het gebouw staan verschillende prachtig bewerkte kasten en Boeddhabeelden van vooral 19e eeuw maar ook enkele van 13e eeuw. Soms heel bijzonder om te zien. Het is nu een museum wat zeker de moeite waard is om te bezoeken   

Nadat we langs de bijzondere tempels en stoepa’s hadden gelopen gingen we naar Bagan. Het hoogtepunt van deze reis.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud