Quito - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Quito

Amerika > Ecuador
Quito
We gingen via de heuvel  El Panecillo  op een hoogte van 3016 meter boven zeeniveau naar de oude stad. Op de top van de heuvel El Panecillo staat het monument van de Virgin Mary- Heilige Maagd Maria van Quito. Deze is van vele plekken in de stad te zien. Het 45 meter hoog beeld werd in opdracht in 1976 door de Spaanse kunstenares Agustín de la Herrán Matorras gebouwd. Het is een smal beeld van de madonna op een voetstuk gemaakt van aluminium. Je zou vanaf het monument bergaf naar de oude stad kunnen lopen. Het was niet ver weg. Maar dit pad was niet echt veilig. Er werden vaak overvallen gepleegd. Daarom zijn we met de bus naar beneden gegaan. We werden afgezet bij de Basiliek - Basílica del Voto Nacional bij het Parque   Gabriel   García   Moreno.  Hier een park met standbeeld waar je goed zicht had op de kerk dat dwars op het park ligt. De Basiliek is gebouwd in Ecuadoriaan neogotische architectuur, is 140m lang, 35m breed, 30m hoog in het heiligdom, 74m hoog in transept en de 2 torens zijn 115m hoog. Aan de zijkant was een zijportaal wat hoger lag waar men over kon lopen. Wat ik speciaal vond waren de aparte waterspuwers. Deze hadden de vormen van Ecuadoraanse dieren zoals de o.a. schildpadden, leguanen, gordeldieren. Aan de linkerzijde (gezien vanaf park) heb je de hoofdingang van de kerk met twee vierkante torens met klokkentoren. Hier ook mooi bewerkte houten deuren. Aan de andere zijde van de kerk was alles wat soberder en was men druk met restaureren. We hebben de kerk van binnen bekeken (1usD maar vond de kerk sober met hoge pilaren, schilderingen met kruisgang en in het heiligdom bronzen beelden van 11 apostelen en 3 evangelisten. Eventueel kan je ook de torens beklimmen naar de top maar wij hebben dit niet gedaan omdat het zwaar bewolkt was.
The streets of Quito, Ecuador<br />Mark walks the streets and squares of Quito, the world's first city named to the UNESCO World Site rolls in 1978.

Hierna zijn we verder gelopen naar het plein van de onafhankelijkheid - Plaza de la Independencia of Plaza Grande. Een groot plein met veel groen. In het midden staat een monument. Op het plein het gemeentehuis van Quito een redelijk modern gebouw en wat koloniale gebouwen. Maar je vindt er ook de witgepleisterde katholieke kathedraal. Cathedral Metropolitana de Quito en het Palacio de Carondelet. Hier is in gevestigd het kantoor en woonverblijf van de presdent van Ecuador. Je kan het gebouw bezoeken. Wij hebben dit aan het einde van de middag gedaan. Eerder was het erg druk. Bij de ingang stond bewaking die ons doorliet. Een gids liep met ons mee waarna ons paspoort ingenomen werd. Daarna door een detectiepoort waarna we het gebouw inmochten. Onze rugzak moest achterblijven. We gingen een binnentuin met een fontein in en er hingen vele moderne schilderijen.Daarna gingen we een trap op waar we een schilderij van tegelwerk zagen en een vlag van Ecuador geborduurd met goud. Verder zagen we op de 1ste etage het kabinet, de eetzaal en de ontvangstruimte. Tussendoor vele geschenken en onderscheidingen die men gekregen heeft. Helaas was de rondleiding alleen in het Spaans. Dus niet echt veel meegekregen van de uitleg.

Na het bezoek aan het presenditieel paleis gingen we de straat Garcia Morene in. Vrijwel om de hoek met het plein was een cultureel centrum en er tegenover een klooster la  Inmaculada Concepción. Deze is tegen de Kathedraal gebouwd. Hier waren het altaar en sommige kerkstukken rijkelijk met bladgoud versierd. In de kerk lagen houten planken waar je niet overheen kon lopen zonder veel gekraak. Verder in de straat de kerk La Iglesia de la Compañía de Jesús. Van buiten niet zo indrukwekkend maar van binnen zo prachtig. Heel de kerk was met bladgoud versierd. Vele beelden, prachtig altaar en een grote houten preekstoel met mooi houtsnijwerk met diverse katholieke figuren. Deze kerk moet je zeker gezien hebben. De toegang was met een hek afgesloten met iemand die erbij stond. Je mocht er naar binnen waarbij hij het hek open maakte en je in de kerk een toegangskaartje moest kopen van 4USD. Kaartje moet je wel bewaren want we moesten het bij de uitgang laten zien. Fotograferen is er verboden.

Vanaf deze straat Garcia Morene hadden we mooi uitzicht op het beeld van de de Virgin Mary op de heuvel  El Panecillo. Hierna nog even naar het plein Plaza de San Fransisco gelopen. Hier weer een kerk n.l. de  Iglesia y Monasterio de San Francisco. Daarna zijn we teruggegaan naar ons hotel. Hadden een plattegrond meegekregen en zijn naar de dichtstbijzijnde halte van de bus/trolleybus gegaan waarna we in een overvolle bus richting hotel gingen. Na de halte was het nog ongeveer 10 minuten lopen. In Quito zijn een aantal bus/trolleybus/metrobussen die op gedeeltelijk vrijstaande banen rijden. Prijs is 0,25-0,5USD per rit. Je hebt er afgesloten perrons waar je binnengaat via een poortje – tourniquet. Je betaalt hier of aan een loket indien aanwezig.

In de avond hebben we een welkom en kennismakingsavond met de groep gehad in een Ecuadoriaans restaurant met lokale gerechten. Men kon er gegrilde cavia eten. Een aantal hebben dit gepakt. Was hier behoorlijk prijzig n.l. heel 25USD, half 12 ½ USD. Ze werden met kop en poten geserveerd. Nadat je het vel eraf had gehaald (blijkbaar ook te eten zei de reisleider) was er niet zo heel veel vlees over om te eten.

Na Quito zijn we naar de Evenaar gereden bij Mita del Mundo waar we natuurlijk enkele proefjes moesten doen op de evenaarslijn. Hier was ook een openluchtmuseum over Indianen gevestigd. Daarna naar Otavalo gegaan. Kijk hiervoor op de volgende pagina van Otavalo.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud