Etna Vulkaan Sicilië - Vakantiebestemming.info

Vakantiebestemming.info
Reisverslagen en informatie
Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Etna Vulkaan Sicilië

Europa > Italië Sicilië
Etna Vulkaan - Sicilië
Nicolosi Nord - Rifugio Sapienza

Op terugreis vanaf de Eolische eilanden naar Catania waar we onze terugvlucht hadden naar Nederland bezochten we nog de vulkaan de Etna. We gingen naar het zuidelijk gedeelte van de Etna naar de op 1910 meter boven zeeniveau gelegen Rifugio Sapienza – Nocolosi Nord. We bereikte deze via een goede weg al klimmend vanaf Nicolosi. Wij hadden onze overnachting bij de Rifugio. We hadden in de avond geluk dat we buiten op het terras een vos zagen. Men gaf deze regelmatig eten waardoor hij regelmatig aankwam lopen. Een mooi beestje.

Vanaf de Rifugio Sapienza was het een korte wandeling naar de kabelbaan. Met de kabelbaan Funivia dell'Etna gaat men naar een hoogte van ruim 2580 meter, Wij hebben dit ook gedaan eind september 2008. Normaal zou het een redelijke temperatuur moeten zijn. Het was er erg koud en nadat we hoger gingen lag er sneeuw en sneeuwde het. Vanuit de kabelbaan reden we met 4x4 drive busjes naar een vertrekpunt voor een wandeling rond 3000 meter. Vanuit hier zou je in de directe omgeving van de kratermond samen met een gids kunnen lopen. Maar aangezien er sneeuw lag en erg hard waaide werd de route aangepast. Er lag geen dikke sneeuw dus er onder zagen we het zwarte lavagesteente. Soms waren stukken zonder sneeuw omdat er openingen in het gesteente was waar de warme aarddampen uitstoomde. Op die plekken rook het ook vaak naar zwavel of rotte eieren. 

Toen we gingen afdalen kwamen we weer in sneeuwvrij gebied. Hier zagen we pas goed hoe het landschap eruit zag. Een kaal maanlandschap met grote rotsblokken van zwart – bruin lavagesteente. Onderweg zicht op diverse oude vulkaankraters. Naarmate we afdaalde kwam er weer begroeiing. Eerst korstmossen, daarna grassen en kleine struikjes die vooral tegen droogte en wind kunnen. Ondanks de sneeuw was het een erg mooie en indrukwekkende wandeling in een landschap die geheel door de natuur beheerst word. 
Naast de Rifugio Sapienza aan de zuidkant heb je aan de noordkant vanaf Piano Provenzana ook een mogelijkheid om te wandelen tussen bossen en vulkaanlandschap.

Vulkaan Etma - Sicilië- Kabelbaan Funivia dell'Etna
Vulkaanwandeling Etma - Sicilië- Italië

Informatie Etna uit Wikipedia:
De Etna is een vulkaan aan de oostkant van  Sicilië ongeveer 30 kilometer van Catania. Het wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. De oceanische korst van de  Afrikaanse Plaat duikt daarbij onder de  EURAziatische Plaat. De Etna is een van Europa’s actiefste vulkaan. 

De Etna bestaat uit twee verschillende vulkaantypes: tot ongeveer 2700 meter is de Etna een schildvulkaan, de top is een stratovulkaan.

Bij de schildvulkaan is het magma in de magmahaard dun en vloeibaar. Het kan daardoor gemakkelijk door spleten naar het aardoppervlak doordringen. Ook zijn de hellingen die daardoor ontstonden veel minder steil dan een stratovulkaan.
Bij een stratovulkaan is er sprake van dikkere lava. De kegelvormige toppen en kraters hebben veelal steile hellingen omdat de lava door zijn dikte minder snel wegloopt. Bij dit type kan het magma met moeite door het aardoppervlak doordringen. De druk in de magmahaard moet dan eerst hoog oplopen voordat hij barst. Hierdoor kunnen flinke lavafonteinen ontstaan.

Bij de Etna vulkaan komen altijd dampen vrij en er zijn regelmatig uitbarstingen. Uitbarstingen waren er onder andere 1978, 1981, 1986, 1987, 1989, 1991, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004 en ieder jaar van 2006 tot en met 2013. De grootste uitbarsting van de laatste honderd jaar was in 2001 die 24 dagen duurde en vele gebouwen zoals de kabelbaan verwoestte. 

Vos bij Etna - Sicilië- Italië
Vulkaanwandeling Etma - Sicilië- Italië

Het komt weinig voor dat kort na elkaar meerdere uitbarstingen zijn. Maar 2011 was een zeer actief jaar. De Etna heeft naast meerdere keren as uitstoot ook al vele malen lava gespuwd, waarvan vele malen met een lavafontein tot wel 400 meter hoog. Ook de as- en roetuitstoot gingen vele kilometers hoog de lucht in. De uitbarstingen in 2011 waren op 2 januari, 12/13 januari, 18 februari, 20 februari, 9/10 april, 12 mei, 9/10 juli, 13/14 juli, 18/19 juli, 24/25 juli, 30/31 juli, 2 augustus, 5/6 augustus. 19 september, 28 september, 8 oktober, 23 oktober en 15 november.

Sinds mei 2007 zijn de meeste uitbarstingen uit de zogenaamde "pit crater" die men nu de Nieuwe Zuidoost krater noemt. Deze ligt op de flank van de oorspronkelijke zuidoost krater die begin 2007 voor het laatst uitbarstte. De nieuwe krater groeit behoorlijk snel door het grote aantal uitbarstingen. Alleen al in de periode van januari tot en met november 2011 groeide 's werelds snelst groeiende vulkanische berg op de Etna al zo'n 200 meter. De vulkanologen op de Etna verwachten dat deze nieuwe krater de oude "zuidoost krater" van 3290 meter hoog zal gaan overtreffen.

De kleine uitbarsting van 13 op 14 juli 2011 was van de "Bocca Nuova", de grootste krater van de Etna die na 10 jaar weer lava-activiteit binnen zijn 150 meter diepe krater had. De Etna was het laatst actief op 30 december 2013.

Na het bezoek aan de Etna zijn we naar de luchthaven van Catania gereden waarna we terug naar Nederland vlogen. Tijdens deze reis hebben we genoten van de diverse vulkanische activiteiten die we tegenkwamen.

Contact via E-mail


Informatie redactie-fotografen Gerard Meuffels - Henk Dijkman

© Alle foto's zijn gemaakt door Gerard Meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud